Stöttas av partiet.
1 av 4
Stöttas av partiet. - Foto: TT BILD
Holm Petersson är ordförande i Sverigedemokraterna Motala/Vadstena.
2 av 4
Holm Petersson är ordförande i Sverigedemokraterna Motala/Vadstena. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
2011 dömdes han för brott mot knivlagen och olaga hot.
3 av 4
2011 dömdes han för brott mot knivlagen och olaga hot. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Markus Wiechel.
4 av 4
Markus Wiechel. - Foto: TT

SD-ordförande tidigare dömd – höll kniv mot annan mans hals

Sverigedemokraternas nyvalde ordförande i Motala/Vadstena är tidigare dömd för att ha hotat en man genom att hålla en kniv mot dennes hals. Enligt dåvarande sambon kallade mannen SD-ordföranden för "blatte-wannabe".


Dömdes till samhällstjänst

Eksjö tingsrätt skriver i sin dom att hotet var av "förhållandevis allvarligt slag" och att det motsvarade ett straffvärde på tre månaders fängelse.

Man skriver också att "samtidigt är brottet inte så allvarligt att det är uteslutet med en icke frihetsberövande påföljd om en sådan kan förenas med en föreskrift om samhällstjänst. En villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst får också anses vara den påföljd som är bäst ägnad att förebygga nya brott.

Holm Petersson dömdes därför till villkorlig dom i förening med samhällstjänst 100 timmar.

Han fick även betala ett skadestånd på 5 000 kronor.

Nyligen valdes Pierre Holm Petersson till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena. Holm Petersson är också ledamot i SDU Östergötlands styrelse. Nyheter24 kan nu avslöja att Holm Petersson sedan tidigare är dömd för att han under sommaren 2010 ska ha hotat en annan man genom att hålla en kniv mot dennes hals.

"Blatte-wannabe"

Enligt domen ska Holm Petersson först ha blivit provocerad av den senare hotade mannen och hans vänner. Enligt Holm Peterssons dåvarande sambo ska de bland annat ha kallat honom "blatte-wannabe".

Förolämpningarna ska sedan ha lett till att Holm Petersson, som redan tidigare visat att han bar kniv, plockade fram den och höll mot en av männens hals "mer än ett alldeles kort ögonblick".

"Fullt medvetna"

Inom Sverigedemokraterna känner man till Holm Peterssons bakgrund.

– Vi är fullt medvetna om hans bakgrund, säger Markus Wiechel, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland till Nyheter24.

Att han sedan tidigare är dömd för olaga hot och brott mot knivlagen?

– Ja.

"Väldigt ångerfull"

Wiechel menar att det hela inte påverkar partiets förtroende för honom.

– Det är givetvis ett problem att ha en sån bakgrund men sen har vi fortfarande förtroende för honom och vi vet ju att han ångrar det där väldigt mycket. Man måste ju kunna gå vidare även om man har en sån bakgrund.

Alla kan förändras och vi har noga gått igenom de omständigheter som rådde då under händelsen. Det är så klart inte försvarbart men alla kan förändras och han själv är väldigt ångerfull också.

Nyheter24 har sökt Pierre Holm Petersson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.