Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal.
1 av 3
Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal. - Foto: TT Bild
16-åringen valde att hämnas på att 13-åringen spridit rykten om henne på Facebook.
2 av 3
16-åringen valde att hämnas på att 13-åringen spridit rykten om henne på Facebook. - Foto: TT Bild
16-åringen döms till böter och skadestånd.
3 av 3
16-åringen döms till böter och skadestånd. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Hämnades på 13-årig flicka genom att sprida nakenbild på Facebook

Hovrätten dömer en 16-årig flicka till böter och skadestånd för att ha spridit nakenbild på Facebook.


Exets hämnd: La ut sexannons och nakenbild på 17-åring

När förhållandet tog slut och ex-flickvännen skaffade ny pojkvän slog det slint för 20-åringen.

Han misshandlade den 17-åriga flickan och la ut en sexannons med en nakenbild av henne på nätet.

VÄXJÖ. Som en form av hämnd för ryktesspridning på Facebook publicerade en 16-årig flicka en nakenbild på en 13-årig flicka på Facebook. Något som nu leder till att Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal.

Det är en bedömning som går tvärtemot den som Växjö tingsrätt gjorde i augusti förra året när man valde att fria den äldre flickan då man pekade på "att enbart publicera en nakenbild på en människa är oftast inte förtal".

"En tydlig sexuell prägel"

Något som hovrätten också instämmer i men de gör i stället bedömningen att "i detta fall är det dockfråga om ett nakenfotografi som enligt hovrättens mening har en tydlig sexuell prägeloch som förmedlar intrycket att personen i fråga poserar och sätter fokus på sina barabröst".

Hovrätten skriver också att bilden ger ett intryck av att 13-åringen "skulle vara sexuelltutagerande och ha ett behov av att visa sig naken för andra".

"Dagsböter och skadestånd"

Detta i kombination med flickans unga ålder gör att den bild som fotografiet förmedlar är en nedsättande bild av flickan.

Därför döms nu 17-åringen till dagsböter för förtal. Hon ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor till 13-åringen tillsammans med sin vårdnadshavare.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.