Stockholm

Dömdes för våldtäkt av tolvårig pojke – frias av hovrätten

Mannen dömdes först men frias nu.
1 av 2
Mannen dömdes först men frias nu. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.
2 av 2
Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla. Foto: Scanpix

I tingsrätten dömdes mannen för att brutalt ha våldtagit en tolvårig pojke och smittat denne med kondylom. Nu frias han dock av hovrätten – trots att de anser att pojkens berättelse är "trovärdig".


Läs mer
Döms för sexköp

I tingsrätten dömdes mannen också för försök till sexköp.

Den domen kvarstår, men mannen behöver inte betala de dagsböter som han dömdes till eftersom att han suttit frihetsberövad.

FALUN. Vid en läkarundersökning uppdagades det att en tolvårig pojke hade smittats av kondylom, och i slutänden kom en nu 50-årig man att dömas till våldtäkt mot barn efter att pojken lämnat en tämligen noggrann beskrivning av hur det såg ut i mannens lägenhet där övergreppet skulle ha ägt rum.

Ett övergrepp där mannen anklagades för att ha lockat pojken till lägenheten och fått honom att ta av sig sina kläder innan han naglade fast pojken, höll för hans näsa och mun och genomförde ett analt samlag.

Vittnesmålen underkänns

Mannen dömdes av Falu tingsrätt till två års fängelse men det hela överklagades till hovrätten som i stället väljer att fria mannen.

I domen skriver Svea Hovrätt att pojkens berättelse framstår som "självupplevd och trovärdig". Två personer som vittnat till pojkens fördel ifrågasätts dock av hovrätten. "Dessa båda vittnesmål har sådana svagheter att de inte kananses ge något tydligt stöd för målsägandens lämnade uppgifter", skriver man i domen.

Därför anser man alltså inte att bevisningen är tillräcklig och mannen frias nu.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.