Stockholm

Anders Eklund vill läsa om barnvåldtäkter

Anders Eklund.
1 av 6
Anders Eklund. Foto: POLISEN / SCANPIX
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset.
2 av 6
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset. Foto: Polisen
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba.
3 av 6
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba. Foto: Polisen
På bordet syns gummiklubban.
4 av 6
På bordet syns gummiklubban. Foto: På bordet syns gummiklubban.
Verkstaden där Eklund blev misshandlad.
5 av 6
Verkstaden där Eklund blev misshandlad. Foto: Polisen
Blod på golvet.
6 av 6
Blod på golvet. Foto: Blod på golvet.

Ville läsa om lastbilschaufför som våldtar ung flicka.


Läs mer
Om böckerna:

”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” är en reportagebok som handlar om en ung flicka som våldtas av sin styvfar.

"Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” handlar om ett flertal svenska gruppvåldtäktsmål och är skriven av Katarina Wennstam.

"Skamfläck" handlar om en ung flicka som våldtas av en äldre man.

Fakta från Aftonbladet.

Anders Eklund, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, ville få tillstånd att ha fyra böcker till sin cell –  som alla handlar om sexuella övergrepp, det avslöjar Aftonbladet.

Bland böckerna finns bland annat "Blondie" där en lastbilschaufför våldtar en nioårig flicka. Vid tiden för mordet på Engla arbetade Eklund som just lastbilschaufför.

Handlar om övergrepp mot flickor

I övrigt ansökte Eklund också om att få tillgång till böckerna ”Skamfläck”, ”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” och ”Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt”. Enligt Aftonbladet handlar samtliga böcker om sexuella övergrepp mot flickor.

Kriminalvården avslår dock Eklunds samtliga önskemål. I beslutet skriver man, enligt Aftonbladet, att "mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen".

Kan begå nya sexualbrott

Nyligen utreddes också om Eklund kunde bli förflyttad från Tidaholmsanstalten, dit han flyttades efter att ha misshandlats av andra fångar på Norrtäljeanstalten, till en anstalt med lägre säkerhet och även få tillgång till permissioner. Men även där slog Kriminalvården fast att det inte blir av. Enligt Aftonbladet konstaterades det nämligen att det finns en ”påtaglig risk” för att Eklund kommer begå nya sexualbrott. Dessutom finns en rymningsrisk vid permissioner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.