Stockholm

Anders Eklund hade böcker om barnvåldtäkt i cellen

Anders Eklund.
1 av 7
Anders Eklund. Foto: POLISEN / SCANPIX
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset.
2 av 7
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset. Foto: Polisen
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba.
3 av 7
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba. Foto: Polisen
På bordet syns gummiklubban.
4 av 7
På bordet syns gummiklubban. Foto: På bordet syns gummiklubban.
Verkstaden där Eklund blev misshandlad.
5 av 7
Verkstaden där Eklund blev misshandlad. Foto: Polisen
Blod på golvet.
6 av 7
Blod på golvet. Foto: Blod på golvet.
7 av 7
. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Nu avslöjar Aftonbladet att livstidsdömde Anders Eklund under flera veckors tid hade böcker som bland annat handlar om barnvåldtäkter i cellen.


Läs mer
Om böckerna:

”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” är en reportagebok som handlar om en ung flicka som våldtas av sin styvfar.

"Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” handlar om ett flertal svenska gruppvåldtäktsmål och är skriven av Katarina Wennstam.

"Skamfläck" handlar om en ung flicka som våldtas av en äldre man.

Fakta från Aftonbladet.

Det är känt sen tidigare att Anders Eklund, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, fick avslag då han ville få tillstånd att ha fyra böcker som handlar om våldtäkt i sin cell.

Men nu avslöjar Aftonbladet att Eklund trots det hade böckerna i cellen i över en månad. Det var när han förflyttades till Tidaholmsanstalten från Norrtäljeanstalten, där han under sommaren misshandlades av medfångar, som han hade med sig fyra lådor med tillhörigheter.

Handlar om barnvåldtäkt

Lådor som Eklund begärde att få upp till sin cell, och som innehöll de fyra böckerna. Enligt Aftonbladet var det inte förrän sex veckor senare som böckerna hittades under en så kallad visitation – och genast plockades bort från rummet.

Bland böckerna finns bland annat "Blondie" där en lastbilschaufför våldtar en nioårig flicka. Vid tiden för mordet på Engla Höglund arbetade Eklund som just lastbilschaufför.


Fick avslag

Det var efter det som Eklund lämnade in en ansökan om att få behålla böckerna, en ansökan som alltså avslogs då Kriminalvårdsverket konstaterades att "mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.