Anders Eklund.
1 av 7
Anders Eklund. - Foto: POLISEN / SCANPIX
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset.
2 av 7
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset. - Foto: Polisen
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba.
3 av 7
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba. - Foto: Polisen
På bordet syns gummiklubban.
4 av 7
På bordet syns gummiklubban. - Foto: På bordet syns gummiklubban.
Verkstaden där Eklund blev misshandlad.
5 av 7
Verkstaden där Eklund blev misshandlad. - Foto: Polisen
Blod på golvet.
6 av 7
Blod på golvet. - Foto: Blod på golvet.
7 av 7
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Anders Eklund hade böcker om barnvåldtäkt i cellen

Nu avslöjar Aftonbladet att livstidsdömde Anders Eklund under flera veckors tid hade böcker som bland annat handlar om barnvåldtäkter i cellen.


Om böckerna:

”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” är en reportagebok som handlar om en ung flicka som våldtas av sin styvfar.

"Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” handlar om ett flertal svenska gruppvåldtäktsmål och är skriven av Katarina Wennstam.

"Skamfläck" handlar om en ung flicka som våldtas av en äldre man.

Fakta från Aftonbladet.

Det är känt sen tidigare att Anders Eklund, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, fick avslag då han ville få tillstånd att ha fyra böcker som handlar om våldtäkt i sin cell.

Men nu avslöjar Aftonbladet att Eklund trots det hade böckerna i cellen i över en månad. Det var när han förflyttades till Tidaholmsanstalten från Norrtäljeanstalten, där han under sommaren misshandlades av medfångar, som han hade med sig fyra lådor med tillhörigheter.

Handlar om barnvåldtäkt

Lådor som Eklund begärde att få upp till sin cell, och som innehöll de fyra böckerna. Enligt Aftonbladet var det inte förrän sex veckor senare som böckerna hittades under en så kallad visitation – och genast plockades bort från rummet.

Bland böckerna finns bland annat "Blondie" där en lastbilschaufför våldtar en nioårig flicka. Vid tiden för mordet på Engla Höglund arbetade Eklund som just lastbilschaufför.


Fick avslag

Det var efter det som Eklund lämnade in en ansökan om att få behålla böckerna, en ansökan som alltså avslogs då Kriminalvårdsverket konstaterades att "mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.