Varnar.
1 av 2
Varnar. - Foto: Faksimil / TT
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Varningen: Falska poliser lurar äldre

Polisen går nu ut och varnar för bedragare. De klär ut sig till poliser och lurar äldre.


Det förekommer att personer söker upp äldre och låtsas vara poliser för att på så sätt kunna genomföra bedrägerier. På sin egen hemsida skriver man att det vid två tillfällen varit så att falska poliser ringt upp och sagt till personen de pratat med är misstänkta för att ha köpt sex av minderårig.

Där bad man en av de drabbade att fotografera av sitt bankkort, och kort därefter dök en "polis" upp. När denne uppmanades att visa sin legitimation gick han dock för att hämta den i bilen och återvände aldrig. I det andra fallet försökte bedragaren få den utsatte att berätta sina fyra sista siffror i personnumret.

Polisen i Huddinge skriver på sin Facebooksida att "Dessa fula fiskar använder sig av nya sätt hela tiden, och vi alla måste vara "på tå" för att hjälpa våra äldre medborgare".

På hemsidan skriver polisen att det "handlar om två bedragare som båda talar svenska, en med finsk brytning och en även flytande finska. Mannen som kom på besök var i 30- årsåldern".

Man listar även fyra sätt för att skydda sig från falska poliser:

• Be polisen legitimera sig.
• Kontrollera att texten på legitimationen är på svenska.
• Kontrollera att polisbrickan ligger i ett specialutformat vikbart fodral.
• Om du är osäker kan du anteckna polisens namn och ringa 114 14.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.