- Foto: FAKSIMIL DARKODE.COM

Svensk 27-åring gripen i stort hackertillslag

Han är misstänkt för att ha spridit "virus" till 50 000 datorer.


Idag har poliser runt om i världen gjort ett stort tillslag mot nätforumet Darkode, som ska ha varit ett tillhåll för kriminella hackare.

En 27-årig man från Västsverige är en av de gripna. Han uppges vara administratör på forumet och är misstänkt för att ha skapat och sålt skadlig kod som infekterat runt 50 000 datorer.

Enligt DN är han också misstänkt för bedrägerier och pengatvätt. En av de som deltog var Martin Hemington, kriminalinspektör vid polisens it-brottssektion.

– Svensk polis har genomfört husrannsakan, beslag och förhör i denna globala operation, Hemington, kriminalinspektör vid polisens it-brottssektion, till DN.

Enligt amerikanska FBI är tillslaget det största internationella samarbetet mot nätbrott någonsin.

– Många, inklusive hackarna själva, trodde det var ointagligt, säger den amerikanske åklagaren David Hickton i ett uttalande, skriver DN.

Sammanlagt var det polis i 20 länder som samarbetade i tillslaget mot 70 personer misstänkta för it-brottslighet.

/
FBI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.