Kriminella söker sig till huliganfirmor: "Passar bra ihop"

- 20/07/2015, 07:52 -
Bråk i Stockholms tunnelbana efter en allsvensk match 2007.
1 av 3

Bråk i Stockholms tunnelbana efter en allsvensk match 2007.

TT NYHETSBYRÅN

Polisen menar nu att allt fler vandrar mellan firmor och kriminella gäng.
2 av 3

Polisen menar nu att allt fler vandrar mellan firmor och kriminella gäng.

TT NYHETSBYRÅN

Man menar på att det finns samma typ av brödraskap.
3 av 3

Man menar på att det finns samma typ av brödraskap.

TT NYHETSBYRÅN

"Brödraskap inom huligankretsar går att jämföra med brödraskapet inom mc-gängskretsar".

Enligt polisen söker sig nu allt fler kriminella till olika fotbollsfirmor.

– Vi ser att det kan finnas ett visst mått av mode i det här, där etablerade i kriminell miljö ser mot det här hållet och undersöker om gräsmattan är grönare här. Vi har ett flertal individer från andra gäng som ansluter eller byter till den här branschen, alltså huliganbranschen om man ska uttrycka det så, säger Fredrik Gårdare, chef för Stockholmpolisens särskilda insats mot fotbollsfirmorna, till Ekot.

Bild: TT

Gårdare menar på att skillnaden mellan vanliga, traditionella gäng och de olika fotbollsfirmorna blivit allt färre.

– Det är lättare att se likheter än olikheter. Det är samma typ av normer och regler som i all gängkriminalitet och i grunden samma sökande efter gemenskap med familj, kompisar, och sedan att göra saker ihop: Festa, slåss och göra brott i hop och känna sig som ett brödraskap. Brödraskap inom huligankretsar går att jämföra med brödraskapet inom mc-gängskretsar, helt klart, och vi ser de kopplingarna. De passar bra ihop och vissa personer byter mellan eller ingår i båda typerna av miljö, säger han till Ekot.

Bild: TT

Han menar också på att många av de som nu söker sig till firmorna inte har samma intresse för sporten som den äldre generationen.

– Tittar vi på nyrekryteringen och de som ansluter som är rätt unga är det naturligtvis vissa som är intresserade av fotboll, men vi ser också dem som inte alls har koll på det här med sporten och spelet och inte engagerar sig i själva spelandet utan i det som är runt omkring, våldet, vill ha gemenskapen, narkotikan, samlas runt ett gäng, säger han till Ekot.