Söndag 28 Nov
Stockholm

Så letar man efter alternativa mördare i fallet Lisa Holm

Lisa Holm hittades död i närheten av en lada på Kinnekulle.
1 av 6
Lisa Holm hittades död i närheten av en lada på Kinnekulle. Foto: TT Bild
Den misstänkte 35-åringen.
2 av 6
Den misstänkte 35-åringen. Foto: tt bild
Åtalet närmar sig.
3 av 6
Åtalet närmar sig. Foto: TT Bild
Blomberg där Lisa Holm jobbade.
4 av 6
Blomberg där Lisa Holm jobbade. Foto: tt bild
Lisa Holm blev 17 år.
5 av 6
Lisa Holm blev 17 år. Foto: TT Bild
Leif GW Persson.
6 av 6
Leif GW Persson. Foto: TT bild

Åtalet mot den 35-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm kommer allt närmare – men samtidigt letar advokaten efter alternativa mördare.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På fredag väntas åtalet komma mot den 35-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm tidigt i somras. Men alla är inte övertygade om mannens skuld. Tidigare har bland annat kriminologen Leif GW Persson luftat sin oro över att polisen ska ha gripit fel gärningsman – något som, föga förvånande, även mannens advokat tror.

Bild: TT

Därför letar nu advokaten, Inger Rönnbäck, efter alternativa mördare, det rapporterar GT. Än så länge har Rönnbäck bara gått igenom den massiva förundersökningen. Nu ska hon titta vidare i den så kallade "slasken", där material från utredningen som bedöms sakna värde för åtalet finns.

Men Rönnbäck tror att det visst kan finnas saker av värde där. Bland annat uppgifter om alternativa gärningsmän.

– Jag ska inte säga en, det kan finnas flera intressanta personer i slasken. Jag skulle kunna tro att det kan vara flera som är inblandade i dådet på något sätt, säger hon till GT.

Bild: TT

Slasken i sig är större än hela förundersökningen, enligt GT omkring 5 000 sidor, men Rönnbäck säger till tidningen att hon redan vet vilka namn och uppgifter som hon letar efter.

– Jag ska bilda mig en uppfattning om olika saker. Men jag får se vad jag kommer att hitta i morgon, och det kommer avgöra om jag kommer att begära kompletteringar eller inte, säger Rönnbäck till GT.

Bild: TT

Inför Rönnbäcks genomgång har hon varit i kontakt med poliskommissarie Lars Johansson som har koll på hennes teori – men som själv säger att slasken inte innehåller något av värde.

– Där finns då alla tips som kommit in och som vi har sorterat i olika pärmar. Det handlar mest om besökare på kaféet i Blomberg, bilar som åkt på länsvägen och folk som tidigare har bott i Kinnekulle och verkat konstiga, säger Johansson till GT.

Samtidigt rapporterar P4 Göteborg om hur Skaraborgs tingsrätt använt sig av en okvalificerad tolk under häktningsförhandlingarna. Enligt lag ska nämligen tolkar som använts vara godkända av Kammarkollegiet – något som man inte inte gjort under häktningsförhandlingarna i fallet Lisa Holm.

Vilket kritiseras av Rättstolkarnas förening.

– Vi har försökt från föreningen Rättstolkarnas sida att ta kontakt med Skaraborgs tingsrätt för att fråga varför de inte har använt sig av kvalificerad tolk. Vi har då mötts av oförståelse och svaret att de trott att den som tolkat säkert varit en kvalificerad tolk. Det är inte säkert överhuvudtaget, säger Rättstolkarnas ordförande Anna Lundberg till P4 Göteborg.

Bild: TT

Samtidigt är lagmannen vid Skaraborgs tingsrätt, Anna-Karin Lundberg, förvånad över uppgifterna.

– Det finns ett upphandlat avtal med de företag som är etta, tvåa och trea. Semantix ligger etta så vi beställer via dem, säger Anna-Karin Lundberg till P4 Göteborg.

Bild: TT

Samtidigt så finns det bara tre rättstolkar på litauiska i Sverige – och P4 Göteborg har kontaktat alla tre. Ingen av dem har blivit tillfrågad om de kan tolka i Lisa Holm-målet.

– Tolkarna kan ha blivit kontaktade men det kan ha varit så att de inte kunnat svara i telefon. Särskilt när det är så här akuta bokningar, en av bokningarna kom mindre än 24 timmar innan det skulle utföras, gör det också svårt att hitta rätt tolk, säger Elisabeth Cardoso da Silva som är chef över tolkningen vid Semantix till P4 Göteborg.

Nu är frågan var radiokanalens avslöjande leder – enligt P4 Göteborg själva är det oklart vad det kan få för konsekvenser för målet.

--

Mer om fallet Lisa Holm:

• Så letar man efter alternativa mördare i fallet Lisa Holm

• Familjens advokat: Sexuellt motiv bakom mordet på Lisa Holm

• Så skyddas Lisa Holms misstänkte mördare

• Lisa Holms kropp hittades i ett litet skåp

• 14 saker vi vet om åtalet mot Lisa Holms misstänkte mördare

• Nerijus Bilevicius, 35, sperma hittad i ladan där Lisa Holm ska ha mördats

• Misstänkte Lisa Holm-mördaren åtalad

• Lisa Holm hittades med kläder avdragna

• Nerijus Bilevicius, 35, åtalas för mordet på Lisa Holm

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela