Torsdag 15 Apr
Stockholm

Omar misstänks ha skjutit 31-åring i ryggen – jagas av polis över hela världen

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 2. Han misstänkts för att ha skjutit en 31-årig man på öppen gata i centrala Malmö. Sedan tre år tillbaka jagas Omar Abdulkadir Omar av polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SVERIGES MEST EFTERLYSTA

I en serie artiklar uppmärksammar nu Nyheter24 några av Sveriges mest eftersökta personer. Alla är de misstänkta för brott.

Har du tips om fallet? Ring polisen på 114 14.

Det var vid 15.00-tiden fredagen den 25 januari 2013 som en 31-årig man blev skjuten med tre skott på Bergsgatan vid Möllevångstorget i centrala Malmö. Skotten träffade mannen i benet, ryggen och ansiktet. Han fick livshotande skador.

– Det här är två personer som kände varandra sedan tidigare, säger fallets åklagare Jeanette Sprimont till Nyheter24.

Efter skottlossningen begärde hon den då 28-årige Malmöbon Omar Abdulkadir Omar häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Dagarna efter skottlossningen jagades han av polis i hela södra Sverige. Den sista observationen av honom gjordes vid korsningen av Möllevångsgatan och Södra Skolgatan i Malmö.

– Vi hade misstankar om att han inledningsvis skulle ha flytt till Somalia eftersom han har anknytning dit. Men det var väl mest en gissning. Vart han tog vägen och var han befinner sig i dag – det vet jag inte, säger Jeanette Sprimont.

Enligt henne ska de två männen inte ha ingått i ett gäng eller sysslat med någon organiserad brottslighet sedan tidigare. För den skjutne 31-årige mannen var läget mycket kritiskt. Men han klarade sig.

– Han har lämnat en berättelse med ganska tydliga uppgifter om vad som hände och hur det gick till, säger Jeanette Sprimont.

Omar Abdulkadir Omar bodde vid tillfället i Malmö. Polisen misstänker fortfarande att han kan befinna sig utomlands. Han är efterlyst av Interpol. Men trots efterlysningarna har man inte fått in några tips som har lett vidare.

– Det var nog ingen av oss då som trodde att vi skulle sitta i den här situationen tre år senare. Men vi hade fel, säger Jeanette Sprimont.

Bildkälla: Interpol

Kommentera
Kopiera länk
Dela