Fredag 18 Jun
Stockholm

Efter attacken i tunnelbanan: Gamla stan-mannen utvisad – i privatjet

Den 10 mars hade mannen avtjänat sitt straff – två månader i fängelse.
1 av 2
Den 10 mars hade mannen avtjänat sitt straff – två månader i fängelse. Foto:
När han skulle utvisas flögs han från Sverige till Köpenhamn – med ett specialchartrat plan som kostade 80 700 kronor.
2 av 2
När han skulle utvisas flögs han från Sverige till Köpenhamn – med ett specialchartrat plan som kostade 80 700 kronor. Foto:

Efter den uppmärksammade attacken på en småbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana dömdes en asylsökande 21-årig man till två månaders fängelse. Nu har han utvisats från Sverige till Danmark – i ett privatplan.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 5 januari som en 21-årig man attackerade en småbarnsmamma som hade sina två barn med sig i Gamla stans tunnelbana. Allt hon hade gjort var att försöka stoppa honom från att stjäla från en annan kvinna. Händelsen uppmärksammades stort eftersom misshandeln fångades på en övervakningskamera. Med hjälp av allmänhetens tips kunde mannen gripas. Han dömdes mot sitt nekande till två månaders fängelse för ofredande och misshandel.

Den 10 mars hade mannen avtjänat sitt straff. Och eftersom det fanns ett utvisningsbeslut mot honom togs han till Bromma flygplats. Väl där flögs han med ett specialchartrat plan till Köpenhamn, eftersom det var i Danmark han först hade sökt asyl, skriver Aftonbladet.

Det specialchartrade planet kostade 80 700 kronor att hyra, exklusive personalkostnader och andra utgifter runt omkring. Personal från Kriminalvårdens transportenhet fanns med, och enligt deras anteckningar var mannen våldsam när han hämtades från häktescellen. Han hade dock lugnat ner sig i bilen på väg till flygplatsen.

Enligt Johan Mellbring, chef för transportenheten på Kriminalvården, är det ovanligt att chartra ett plan för att genomföra en utvisning en så kort sträcka.

– Det är klart att det är billigare att åka bil än ett chartrat flyg. Men åker du långa bilköringar med personer som har en stökig bakgrund, då måste man fundera på vilka konsekvenser det skulle kunna få i långa resor med bil, säger han till Aftonbladet.

Efter videon nedan kunde polisen gripa mannen med hjälp av tips från allmänheten:

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela