Tisdag 20 Apr
Stockholm

Toppbloggaren Catrin misstänks ha lurat sin pojkvän – på 60 000 kronor

Toppbloggaren Catrin Hedlund utreds för 40 nya fall av bedrägeri. I ett av fallen ska hon ha lurat sin pojkvän på 60 000 kronor.
1 av 6
Toppbloggaren Catrin Hedlund utreds för 40 nya fall av bedrägeri. I ett av fallen ska hon ha lurat sin pojkvän på 60 000 kronor. Foto: Facebook/TT
Catrin dömdes i maj till skyddstillsyn för 17 fall av bedrägeri och skadestånd på 240 300 kronor, efter att ha lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor. Händelserna ägde rum 2012-2013. Enligt Catrins Instagram bedömde Kriminalvården hennes återfallsrisk som låg.
2 av 6
Catrin dömdes i maj till skyddstillsyn för 17 fall av bedrägeri och skadestånd på 240 300 kronor, efter att ha lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor. Händelserna ägde rum 2012-2013. Enligt Catrins Instagram bedömde Kriminalvården hennes återfallsrisk som låg. Foto:
I april bestämde Catrin och sin dåvarande pojkvän sig för att köpa olika varor, bland annat cyklar, på Elgiganten och sedan säljare vidare med vinst. SMS-konversationen visar när de väntar på varor.
3 av 6
I april bestämde Catrin och sin dåvarande pojkvän sig för att köpa olika varor, bland annat cyklar, på Elgiganten och sedan säljare vidare med vinst. SMS-konversationen visar när de väntar på varor. Foto: Privat
Men varorna kom aldrig och pojkvännen börjar bli åtlig.
4 av 6
Men varorna kom aldrig och pojkvännen börjar bli åtlig. Foto: Privat
Catrin hade ett nummer till sin kontakt på Elgiganten, som pojkvännen har smsat med, men det visade sig att det var hon själv som använde sonens mobiltelefon.
5 av 6
Catrin hade ett nummer till sin kontakt på Elgiganten, som pojkvännen har smsat med, men det visade sig att det var hon själv som använde sonens mobiltelefon. Foto: Privat
Pojkvännen hade lagt ut 15 000 kronor för att köpa produkter på Elgiganten. Dessa har han inte fått tillbaka.
6 av 6
Pojkvännen hade lagt ut 15 000 kronor för att köpa produkter på Elgiganten. Dessa har han inte fått tillbaka. Foto: Privat

När bloggaren Catrin Hedlund dömdes i maj sade hon: "Jag är inte samma person nu som då. Jag vill stå mitt kast."
Nu utreds hon för fler bedrägerier.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare avslöjat att toppbloggaren Catrin Hedlund under åren 2012 och 2013 lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor, genom att påstå sig sälja konsert- och festivalbiljetter. I maj dömdes Catrin till skyddstillsyn för 17 fall av bedrägeri och skadestånd på 240 300 kronor.

– Jag är inte samma person nu som då. Jag vill stå mitt kast. Jag är villig att betala tillbaka pengarna, ska bloggerskan ha sagt under rättegången enligt Länstidningen Södertälje.

Bara några månader efter rättegången utreds Catrin för ytterligare ungefär 40 nya fall av misstänkta bedrägerier, som ska ha skett under 2015 och 2016. Detta bekräftar utredaren Martin Fälling, gruppchef vid Operativa utredningsgruppen hos Stockholmspolisen.

– Hon är misstänkt för en rad liknande bedrägerier med samma modus, men hon är även misstänkt för andra typer av brott som i nuläget drivs av åklagaren. Man kan säga att det trumfar bedrägerierna, och de indikationer jag har fått från åklagaren tyder på att man inte kommer gå vidare med bedrägerierna, berättar Martin Fälling för Nyheter24.

Vilken typ av brott det är Catrin Hedlund mer kan ha gjort sig skyldig till kan han inte gå in på, men ett av bedrägeribrotten gäller hennes tidigare pojkvän.

– Ända sedan jag fick veta det här äcklar det mig, att jag släppt in någon som henne i mitt liv. Att hon har legat bredvid mig och vetat om att hon ljuger och stjäl ifrån mig precis framför näsan, berättar pojkvännen som vill vara anonym.


Hon har lurat pojkvännen på 60 000 kronor

Det hela började när Catrin och pojkvännen i mars bestämde sig för att köpa varor, bland annat cyklar, från Elgiganten för att sälja vidare, och göra en vinst. Catrin fick pengar av pojkvännen att handla varor för, men varorna dök aldrig upp och han ville ha tillbaka sina pengar. Efter en tids diskussion med Catrins Elgiganten-kontakt Thomas visade det sig i själva verket vara Catrin, som använde sin sons mobiltelefon.

I sms-konversationer mellan Catrin och pojkvännen framgår att de har beställt varor från Elgiganten som skulle levereras med DHL, men som aldrig kom. Paret började bråka och pojkvännen blev trött på att vänta – han vill bara ha sina pengar tillbaka.


Catrin ska även ha använt pojkvännens AMEX-konto utan tillåtelse.

– Det värsta var när jag letade efter en väska. Jag kollade i ett skåp för att ta en gammal Ica-påse, och i den hittade jag en bit papper med nummer på. Då märkte jag att numren var mitt AMEX-konto med utgångsdatum och säkerhetskod. Likaså informationen till mitt Mastercard. Hon hade skrivit ner alla mina kontouppgifter på papper. När jag insåg det föll hjärtat i bröstet, berättar han för Nyheter24.

Enligt pojkvännen rör det sig om närmare 60 000 kronor som Catrin ska ha lurat honom på. Händelsen har skakat honom.

– Det här har påverkat mig psykiskt och fysiskt. Det är svårt att fokusera på jobbet, jag kan inte sova och när jag väl gör det är det väldigt lite. Jag är vanligtvis en glad person som gillar att skratta men nu är det svårt. Till och med mina kollegor märker att något är fel.

Kan komma att inte straffas

Ex-pojkvännens anmälan mot Catrin utreds fortfarande polisiärt och har ännu inte gått vidare till åklagarmyndigheten.

Beträffande de andra bedrägeribrotten har åklagaren Sara Sundström beslutat att göra en så kallad förundersökningsbegränsning. Det innebär att de bedrägeribrott Catrin misstänks för inte kommer undersökas, eftersom åtal inte kommer leda till en straffskärpning.

– Den förväntade påföljden i tingsrätten skulle, enligt min bedömning och även om jag åtalat samtliga gärningar, så som rådande praxis gällande bedrägerier ser ut, ha blivit densamma, det vill säga skyddstillsyn, skriver Sara Sundström i ett mejl till Nyheter24.

Svårt att få tillbaka pengar

Eftersom Catrin inte åtalas i flera av fallen är möjligheten att få tillbaka pengar låg för målsäganden. Det är inte ofta som personer som drabbas av bedrägeri får tillbaka sina pengar.

– De som är misstänkta för de här brotten och också döms för det gör sig ofta av med pengarna på ett eller annat sätt, och har ofta skulder hos Kronofogden. Tyvärr är det i de allra flesta fall förlorade pengar, berättar Martin Fälling för Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Catrin Hedlund för en kommentar utan framgång.

Nyheter24 har tidigare avslöjat att en nattklubb utsatte sina anställda för sexuella trakasserier och att en polis kallade invandrare för skräp.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela