Två män åtalas för grov misshandel, grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot, övergrepp i rättssal, grov stöld och olaga frihetsberövande. De höll en familj gisslan och torterade pappan.
Två män åtalas för grov misshandel, grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot, övergrepp i rättssal, grov stöld och olaga frihetsberövande. De höll en familj gisslan och torterade pappan. - Foto: TT

Efter tortyrmisshandeln – nu väntas långa fängelsestraff

I februari höll två män en familj som gisslan på Lidingö utanför Stockholm. Nu döms de, men åklagaren är inte helt nöjd.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var i februari som två män, 23 och 32 år gamla, bröt sig in hos en barnfamilj på Lidingö och höll familjen om gisslan samt torterade pappan i flera timmar.

Nu har männen dömts i Stockholms tingsrätt, som beskriver deras gärning som "utstuderad och sadistisk". Nu väntas sex och ett halvt års fängelse respektive sex års fängelse för de två männen, uppger Aftonbladet.

Enligt tidigare uppgifter ska männen ha torterat pappan under två timmar, vilket åsamkade honom blåmärken, sårskador, näsbrott, svullnader och hudavskrapningar. De ska även ha bett honom ta fram en sax och själv välja vilken kroppsdel han kunde tänka sig bli av med. De försökte knipsa av tårna, men lyckades inte. På grund av de skador som pappan har fått efter tortyren fick pappan amputera en tå.

Den yngre mannen var misstänkt för en våldtäkt som ska ha ägt rum några dagar innan gisslandramat och tortyrmisshandeln. Rätten tog beslutet att fria honom från våldtäktsanklagelserna, eftersom den utsatta kvinnans vittnesmål och den medicinska utredningen skapar tvivel på om övergreppet har ägt rum.

Åklagaren Peter Svedén är inte nöjd med tingsrättens dom.

– Jag vill inte kommentera den än eftersom jag inte hunnit gå igenom den. Men jag hade yrkat på åtta års fängelse bara för Lidingöhändelsen, säger han till Aftonbladet.

/
/