Den ena åtalade mannen döms till fängelse, medan den andre frias. Bilderna är från ett annat tillfälle.
Den ena åtalade mannen döms till fängelse, medan den andre frias. Bilderna är från ett annat tillfälle. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nazist döms till fängelse för knivattack i Malmö

I dag kom domen gällande våldsdådet i Malmö efter en feministisk demonstration för drygt två år sedan.


Det var natten till den 9 mars 2014 som flera personer skadades vid ett överfall på Kristianstadsgatan i stadsdelen Möllevången i Malmö. Två personer knivhöggs så allvarligt att de var nära att dö.

32-årige Andreas Karlsson, som har bakgrund i numera nedlagda Svenskarnas parti, samt en 29-årig man har stått åtalade för misshandel, grov misshandel och försök till mord. Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson har yrkat på att männen ska dömas till minst åtta års fängelse vardera.


I dag dömdes Andreas Karlsson för grov misshandel av två personer och ett fall av misshandel till tre års fängelse av Malmö tingsrätt. Han ska även betala ett skadestånd på sammanlagt drygt 200 000 kronor till offren som utsattes för grov misshandel.

Tingsrätten gör "bedömningen att bevisningen är sådan att Andreas Karlsson måste anses övertygad om att vara den som knivskar XX och XX på sätt åklagaren angett, med av åklagaren angivna medicinska följder. Att Andreas Karlsson när han använde kniven mot XX och XX hade för avsikt att skada dem kan det inte råda något tvivel om", enligt domen.

Den 29-årige mannen frias däremot från anklagelserna mot honom. Mannen stod åtalat för bland annat mordförsök på MFF-profilen och den antirasistiska aktivisten Showan Shattak.


Den uppmärksammade rättegången skedde i början av juli. Åklagarens linje har varit att målsägarna, efter en feministisk demonstration som hette "Ta natten tillbaka", har överfallits och attackerats med knivar och slag av nazister.

Försvarets linje har däremot varit att de åtalade männen blivit attackerade och enbart ska ha försvarat sig. Man har därför yrkat på att männen ska frikännas.

De målsägande har i ett pressmeddelande tidigare sagt att de är glada att rättsprocessen i tingsrätten är slut, men att de inte sätter något särskilt hopp till rättssystemet.

"Rättegången har för oss framför allt fyllt en formell funktion gällande skadestånd och är ett praktiskt avslut på efterspelet efter händelserna den 8:e mars 2014", skriver de i pressmeddelandet.

Dom
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.