Måndag 2 Aug
Stockholm

Khadar Musa högg sin fru med yxa i Sverige – nu är han en av Europas mest efterlysta

Den svenska polisen har lagt ett nytt namn på den internationella listan över de misstänkta brottslingar med koppling till Sverige som är mest eftersökta i Europa.
1 av 5
Den svenska polisen har lagt ett nytt namn på den internationella listan över de misstänkta brottslingar med koppling till Sverige som är mest eftersökta i Europa. Foto: Polisen / eumostwanted.eu
Listan finns på den relativt nya hemsidan "Europes most wanted", som den europeiska polisbyrån Europol skapat i samarbete med varje EU-land.
2 av 5
Listan finns på den relativt nya hemsidan "Europes most wanted", som den europeiska polisbyrån Europol skapat i samarbete med varje EU-land. Foto: eumostwanted.eu
Den nya namnet är 38-årige Khadar Musa Abdi. Han misstänks för mordförsök för att ha gått till brutal attack mot sin fru med en yxa – när hon låg i sängen för av sova.
3 av 5
Den nya namnet är 38-årige Khadar Musa Abdi. Han misstänks för mordförsök för att ha gått till brutal attack mot sin fru med en yxa – när hon låg i sängen för av sova. Foto: Polisen
Efter den brutala attacken flydde Khadar Musa Abdi från familjens bostad. Polisen tog upp jakten, men spåren efter honom slutade i Belgien.
4 av 5
Efter den brutala attacken flydde Khadar Musa Abdi från familjens bostad. Polisen tog upp jakten, men spåren efter honom slutade i Belgien. Foto: Google Maps
Fram till nu var Sveriges bidrag till listan Bobel Nahir Barqasho, Simon Arnamo och Semi Oueslati.
5 av 5
Fram till nu var Sveriges bidrag till listan Bobel Nahir Barqasho, Simon Arnamo och Semi Oueslati. Foto: eumostwanted.eu

Han högg henne i huvudet med en yxa – medan barnen såg på. Nu är Khadar Musa Abdi det nya namnet på listan över Europas mest efterlysta.

Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska polisen har lagt ett nytt namn på den internationella listan över de misstänkta brottslingar med koppling till Sverige som är mest eftersökta i Europa. Listan finns på den relativt nya hemsidan "Europe's most wanted", som den europeiska polisbyrån Europol skapat i samarbete med varje EU-lands polismyndighet.

Det nya namnet är 38-årige Khadar Musa Abdi.

Khadar Musa AbdiKhadar Musa Abdi. Bildkälla: Polisen

Sedan 2013 bodde han med sin familj, som alla är asylsökande, i Sverige. Men en kväll i juni i somras hände något fruktansvärt i familjens bostad på en ort i Alvesta kommun i Kronobergs län. Khadar Musa Abdi ska då ha gått till brutal attack och högg flera gånger mot sin frus huvud och kropp med en yxa.

Enligt frun överföll han henne helt utan orsak – när hon hade gått och lagt sig för av sova i sängen.

– Barnen vaknade då till och såg vad som pågick, och det var väl därför han avbröt vad han höll på med. Det var riktigt brutalt. Hon hade tur som överlevde, säger Göran Åkerblom, kriminalinspektör för grova brott på polisen i Växjö, till Nyheter24.

Efter den brutala attacken flydde Khadar Musa Abdi från familjens bostad. Polisen tog upp jakten, men spåren efter honom slutade i Europa.

– Jag kunde följa hur han tog sig ur landet, men den informationen tog slut i Belgien, säger Göra Åkerblom.

Karta EuropaKarta över Europa. Bildkälla: Google Maps

Khadar Musa Abdi, som har somaliskt medborgarskap och tidigare är ostraffad, är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, vilket är den starkare brottsmisstanken. Sedan i somras är han även häktad i sin utevaro och nu också internationellt efterlyst.

Och nu har alltså hans prioritet ökat till att hamna på "Europe's most wanted"-listan.

– Han är våldsam och labil och kan vara farlig för andra vilket gör det än mer angeläget att han fångas in innan han begår liknande brott igen, säger en inspektör på polisens Fast-grupp, som är specialiserade på att spåra internationellt efterlysta personer.

Har du information om var Khadar Musa Abdi befinner sig? Kontakta polisen på 010-563 55 40 eller fast@polisen.se.

Fram till nu var Sveriges bidrag till listan Simon Arnamo, som är eftersökt för mordet på en 22-årig man i september 2012, Semi Oueslati som jagas för mordet på ett 20-årigt vittne på en parkeringsplats i Norrköping i januari, och Bobel Nahir Barqasho som är dömd till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha kastat ut sin fru från en balkong på sjätte våningen i Södertälje.

Europes most wantedDe förra namnen med Sverige-koppling på "Europes most wanted"-listan.

Kände du till "Europe's most wanted"-listan?
Tack för din röst!
Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela