Droger och preparat till ett värde av 1,5 miljarder beslagtogs förra året.
1 av 3
Droger och preparat till ett värde av 1,5 miljarder beslagtogs förra året. - Foto: TT
Droger som MDMA ökar stort.
2 av 3
Droger som MDMA ökar stort. - Foto: AP
Mest ökar cannabis och marijuana.
3 av 3
Mest ökar cannabis och marijuana. - Foto: Ap

Antalet beslagtagna droger i Sverige ökar – det här är den vanligaste

Jämfört med 2015 så beslagtogs det 10 procent fler droger och preparat under förra året.


Under förra året ökade antalet beslag av droger och dopingpreparat med tio procent jämfört med 2015. Den totala siffran slutar på 7 318 beslag.

Främst har nedslagen från Tullverket gjorts inom transportnäringen där de flesta drogerna och preparaten hittades bland lastbilar, gods och containers. Ny forskning visar också att Sverige är ett av de länder som använder mest droger.

Drogerna som ökar mest när det kommer till beslagtagna droger är cannabis och marijuana. Under 2015 beslagtogs 411 kilo. Vilket är en droppe i havet jämfört med förra årets 1,3 ton. En drog som sannerligen har haft en pågående debatt i landet.

TT

– Det är är tre gånger högre än vad de har varit tidigare. Och det tyder på att det finns en stor marknad och efterfrågan i Sverige. Och det gäller även internationellt. Det är den enskilt största drogen, säger Therese Mattsson, generaldirektör för Tullverket, till Sveriges Radio.

Mängden av amfetamin och kokain minskade jämfört med förra året, trots att antalet beslag blev fler.

TT

En annan drog som ökade stort i antalet beslag var MDMA, eller ecstacy. 2016 tog tullen över 17 kilo jämfört med knappt två kilo under 2015.

När det kommer till heroin så ökade även där antalet beslag stort. Från 2,6 kilo till över 31,3 kilo. Det är en ökning på över 1 100 procent.

– Heroin är en drog som vi har sett har ökat under de senaste åren. Och det är enskilda som stora beslag som ger det här utslaget i vår statistik. Uppenbarligen finns det en stor marknad för heroin också i landet, säger Therese Mattsson till Sveriges Radio.

Handeln med olagliga droger och substanser ökade även i det vanliga poststystemet. Då handlar det om mindre beställningar av knark och dopingpreparat. Antalet beslag? 4 100 stycken. Alltså över 11 stycken varje dag.

Hur mycket är då alla olagliga substanser värda? Jo, värdet uppskattas uppgå till 1,5 miljarder kronor.

Kolla också bilder på vad droger gör med kroppen – eller läs vad de fem mest beroendeframkallande drogerna gör med hjärnan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.