Torsdag 27 Jan
Stockholm

Charlie kör genom Stockholm i 200 blås – polisen har inte en chans

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

De vansinneskör i Stockholmstrafiken – och jagas av polisen. I en exklusiv intervju berättar en av personerna bakom om hur allt går till.

Kommentera (445)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Projektet heter "Highway" och går ut på att köra snabba bilar i och runt Stockholm – och dessutom filma alltihop. Allt läggs sedan upp på nätet.

På filmerna ser man hur sportbilar kör långt snabbare än vad som är tillåtet. De bryter mot trafikregler och jagas av polis.

– Vi kör som galningar i Stockholmsnatten, men med viss marginal, tro det eller ej. Mycket av filmerna går ut på att aktivt reta polisen, säger Charlie som är en av personerna bakom detta och som egentligen heter något annat.


Filmer på de här olagliga bilfärderna i trafiken har tidigare spridits på bland annat Youtube. Charlie berättar att personerna som ligger bakom dem består av en inre krets på mellan fem och sju personer.

– Självklart vet ju vänner och så vad vi håller på med, men just under inspelning håller vi låg profil. Folk har en tendens och prata. Vi gillar inte onödig uppmärksamhet, säger Charlie till Nyheter24.

Hur går ni tillväga?

– Mycket jobb går åt att få till de filmsekvenser vi vill ha. Det är många timmar bakom en scen. Mer vill jag inte säga, men vi kan kalla det ett produktionsmöte innan varje inspelningskväll eller natt.

Hur fort kör ni?

– Som absolut fortast under en inspelning har vi kommit upp i en hastighet på 331 kilometer i timmen. Under en så kallad "bombkörning", där man åker fort genom stan, snittar vi kanske 150 till 220 kilometer i timmen.

Hur känns det att köra så fort?

– Måste ändå kalla mig för en erfaren bilförare, men det är absolut läskigt i vissa lägen. Tänk dig själv att ligga på Valhallavägen i närmare 200 kilometer i timmen.

Varför gör ni det?

– Spontant måste jag säga kicken. Har kört mycket bana runt om i Sverige och även på "Ringen" (en racerbana i Nürburg i Tyskland, reds. anm.) vilket är jättekul. Men inget går upp mot adrenalinpåslaget man får när det blinkar blått i backspegeln och man ser mer och mer polisbilar. En allvarlig hobby, så klart. Det gäller att man tänker sig för, säger Charlie.


Enligt polisen har ordningsmakten bra koll på sådana här olagliga bilkörningar, men menar samtidigt att det är svårt att stoppa dem.

– De här personerna finns i slutna grupper i den digitala världen. De släpper inte in vem som helst. Det är inte alldeles enkelt att komma nära dem om man nu tänker sig att man skulle försöka nässla sig in i där, säger Hans Nilsson, kommissarie på polisens trafiksektion i Stockholm, till Nyheter24.

Hur jobbar ni för att komma åt dem?

– Ibland får vi tips och då brukar vi försöka vara med för att begränsa dem, och ibland är vi framgångsrika i det arbetet. Men vi får inte alltid vetskap innan, utan vi får vetskap om det när det pågår. Och då är det många gånger oerhört svårt att i prioriteringar få loss resurser så att man aktivt kan jobba mot det, säger Hans Nilsson.


På flera av filmklippen syns tydligt hur polisen jagar sportbilarna längst de mörka gatorna. Men prestandaskillnaden mellan sportbilarna och polisens egna bilar är ibland för stor.

– Vi vill inte göra saker och ting värre. Vi försöker att jaga dem, men vi kan ju inte på något sätt mäta oss i prestanda med de här extrema bilarna, säger Hans Nilsson.

Läs också om fartdåren som skröt om rekord på internet – och sedan greps.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du bil?
Tack för din röst!
Kommentera (445)
Kopiera länk
Dela