Torsdag 22 Apr
Stockholm

Handbollstränare misstänktes för grova sexbrott mot flicka – fallet läggs ner

polisen utreder
1 av 5
En svensk handbollstränare i Stockholmsområdet är åtalad för flera grova sexövergrepp på en ung flicka. Foto: TT Nyhetsbyrån / Polisen
Spelare
2 av 5
Men när rättegången skulle börja nyligen var han försvunnen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Polisen
3 av 5
De misstänkta sexbrotten mot den unga flickan ska ha skett i perioder under flera år fram till juni 2007. Då gick flickan på högstadiet. Foto: TT Nyhetsbyrån
Handboll
4 av 5
Och eftersom preskriptionstiden är tio år kommer åtalet att läggas ner den 12 juni i år – eftersom det då har gått just tio år. Det ger polisen mindre än två veckor att hitta mannen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Handbollslärarens beslut
5 av 5
Tingsrätten valde i tisdags att häkta mannen i sin utevaro. Foto: Skärmdump häktningsbeslut

Polisen jagade mannen, men han lyckades aldrig hittas. Därför preskriberas nu fallet.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En svensk handbollstränare i Stockholmsområdet är åtalad för flera grova sexövergrepp på en ung flicka. Men när rättegången skulle börja nyligen var han försvunnen.

Och nu den 12 juni har tiden gått ut – och därför har fallet preskriberats, skriver Expressen.

I sista stund kom in ny information om mannen, men polisen hittade aldrig den misstänkte.

De misstänkta sexbrotten mot den unga flickan ska ha skett i perioder under flera år fram till juni 2007. Då gick flickan på högstadiet. Och eftersom preskriptionstiden är tio år kommer åtalet att läggas ner den 12 juni i år – eftersom det då har gått just tio år.

Det ger polisen mindre än två veckor att hitta mannen.

– Att han inte hittas tyder på att han håller sig undan, och att det verkar som att hans familj och vänner hjälper honom med det, säger Ulf Sundström, kriminalinspektör och polisens utredare, till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Sexbrotten som handbollstränaren misstänks för är grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Flickan, som var 13 år när de misstänkta övergreppet började, hade även handbollstränare som betygsättande lärare i flera ämnen.

Mannen har visserligen erkänt att han har haft sex med flickan, men det ska enligt honom först ha varit efter att hon fyllt 15 år.

– Men flickan hävdar att de visst hade sex innan, även om det inte var penetrerande samlag, säger Ulf Sundström.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Handbollstränaren begärdes tidigare häktad, men både tingsrätten och en oenig hovrätt avslog ansökan. Efter att nya omständigheter kom fram valde dock tingsrätten i tisdags att häkta mannen i sin utevaro.

Enligt åklagare Markus Hankkio handlar de nya uppgifterna om att polisen fått det bekräftat att mannen gömt sig i ett sommarstugeområde i Tystberga i Nyköpings kommun.

Att mannen är häktad betyder att polisen har större möjligheter att hitta honom. Om de till exempel misstänker att han befinner sig i en bostad kan de nu gå in där och gripa honom.

– Men det är inte mycket tid kvar. Man kan ju hoppas att man lyckas, säger Markus Hankkio till Nyheter24.


Den idag unga kvinnas målsägandebiträde Susanna Cleve berättar att hennes klient mår väldigt dåligt av allt som hänt.

– Hon har brutit ihop fullständigt och mår jättedåligt, säger Susanna Cleve.

Enligt en poliskälla som Nyheter24 har pratat med finns det en risk att den misstänkte mannen i framtiden utsätter unga flickor för sexualbrott.

– Han sitter väl inte i en park direkt och väntar på första bästa tillfälle, utan det här är en person som söker sig till barn genom att söka anställning på skolor och där börjar grooma dem. Det är viktigt att han grips på grund av att han annars kommer bli ren i registren och därför få möjlighet att jobba med barn i framtiden, säger poliskällan.

Vet du något om var mannen kan befinna sig? Hör av dig till polisens tipsnummer på 010-563 55 40 eller mejla till fast@polisen.se.

Se också klippet om unga tjejer som berättar om övergrepp som en ridtränare gjort mot dem:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att mannen kommer att hinna ställas inför rätta?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela