Lördag 17 Apr
Stockholm

22-årige Marcus Norén styckmördades i Halmstad

Marcus Norén styckmördades i Halmstad
Marcus Norén försvann efter en jobbkväll. Dagar senare hittades han död. Foto: Montage Polisen/Privat

Marcus skulle bara ta några öl efter kvällspasset i videobutiken. Men han kom aldrig hem. Dagar senare hittades kroppen styckad.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 december 2017 hade det gått 15 år sedan ett huvud hittades i isen ovanpå Nissan, i Halmstad. Staden har gått vidare men glömmer aldrig. 

Hur 22-årige Marcus Norén blev offer i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är fortfarande ett mysterium.

Fredagen 27 december 2002 skulle Agneta Norén köra till Malmö. Just den här dagen kramade hon sonen Marcus hej då. Rökandes en cigarett på balkongen vinkade Marcus till Agneta när hon lämnade uppfarten. Plötsligt slogs Agneta av oro, en känsla om att hon borde åka tillbaka eller fråga om Marcus vill med till Malmö. Hon ringde upp honom, men han svarade att han blir hemma.

Det blev sista gången Agneta fick se Marcus vid liv.

Marcus Norén blev bara 22 år.
Bild: Privat

Marcus var en ordentlig, snäll och kanske till och med naiv kille. Han hade kämpat mot depression men började må bättre. Han pluggade film, jobbade extra i en videobutik och skulle om bara några dagar flytta in i sin första lägenhet. 

27 december jobbade Marcus sent i videobutiken. Eftersom han nästa dag skulle öppna butiken men saknade nyckel, var han tvungen att vänta tills kollegorna hade stängt och låst butiken. Under tiden tog han en runda på stan, men hade inte tänkt vara ute länge.

Men Marcus kom aldrig hem, och 29 december anmäldes han försvunnen. 

Dagen efter lekte två amerikanska barn, 10 och 12 år gamla, vid Nissan. Det var då de hittade ett huvud som fryst fast i isen på ån. Det visade sig vara Marcus.

Kroppsdelar tillhörande Marcus Norén hittades i Nissan, i anslutning vid Laxön
Bild: Polisen

Pappan ledde polisen till brottsplatsen

Polis, hundförare, räddningstjänst och tekniker kallades till fyndplatsen för att söka igenom området. I dagar gick hundförare längs isen på ån och till slut, på nyårsafton, hittade de två underben.

Vid det läget stod polisen maktlös. Vad som verkligen hade hänt Marcus var ett stort frågetecken. 

Fram tills 2 januari 2003. Det var då en man steg in på polisstationen i Halmstad. Han berättade då att hans 47-årige son samma morgon hade bett om 10 000 kronor och berättat att han och en 28-årig man skulle lämna stan.

Mannen på polisstationen hade läst om fynden i Nissan och eftersom sonen betedde sig underligt var han rädd att han var inblandad i mordet.

– Det var tack vare honom som vi kom lägenheten på spåret. Innan dess hade vi bara huvudet, men inte en brottsplats, berättar Jan Westerberg vid Halmstadpolisen som handledde förundersökningen, för Nyheter24.

Dykare sökte efter kroppsdelar i Nissan.
Polisen dyker i Nissan efter fler kroppsdelar. Bild: Polisen

Gripanden

Tipset förde polisen till ett kategoriboende i centrala Halmstad, där många marginaliserade personer med missbruksproblem bodde. På lägenhetskontraktet stod den 47-åring vars pappa gått till polisen. 

I lägenheten hittade polisen resten av Marcus kropp under ett sängöverkast i badrummet, som alltså hade legat i lägenheten i flera dagar. Men innan de fann bålen reagerade de på något särskilt.

– Det var väldigt städat. I och med att det var en missbrukarkvart var det för rent för att tillhöra en missbrukare, säger Westerberg och forsätter:

– Vi kunde garantera att de städat och att de dessutom använt klorin. Man förstod då att här har något hänt. Det är ju en indikation i sig att något har hänt, man städar inte med klorin normalt sett. Teknikerna kunde sen med hjälp av medel se att det fanns blodfläckar.

I lägenheten fanns spår av blod som städats bort med klorin.
Bild: Polisen

Samma dag, 3 januari, greps 47-åringen tillsammans med sin 28-åriga inneboende.

Följde med och drack öl

Trots att brottsplatsen hade hittats och man hade gripit två misstänkta gärningsmän fanns det många frågetecken. Hur hamnade Marcus hos för honom två helt okända män från första början?

Av förhör och vittnesmål har man kunnat konstatera att Marcus natten till 28 december stötte på 28-åringen på restaurangen Terminalen. Han ska senare följt med 28-åringen till 47-åringens lägenhet, där de druckit öl. 47-åringen befann sig under tiden med ett större sällskap hos en vän.

Vad som hände sedan är oklart. Uppgifter både tillkom och ströks under förhören, liksom andra vittnesmål. 

Bålen hittades i 47-åringens lägenhet.
Bild: Polisen

Dödsorsak och motiv

Det var inte bara omöjligt att helt fastställa dödsorsak och motiv. Utredningen försvårades dessutom av att många potentiella vittnen inte ville prata med polisen, berättar Jan Westerberg. Polisen försökte förhöra personer som bodde i huset men de var antingen berusade eller vägrade prata med polisen.

Rättsläkaren kunde konstatera att Marcus inte hade avlidit till följd av sjukdom, förgiftning eller självmord. Det fanns dessutom tecken på att han hade försökt försvara sig. Men om det var strypning, knivhugg, sparkar eller slag som ledde till dödlig utgång har inte helt kunnat fastställas. 

– Anledningen till att stycka en kropp är antingen för att dölja ett brott eller förskaffa undan likdelar, eftersom det är hanterbart, säger Jan Westerberg.

Erkännanden och domarna

Den 47-årige mannen var snabb med att erkänna mordet på Marcus, medan 28-åringen hävdade sin oskuld under hela rättsprocessen.

Det var också så åklagaren  lade upp sitt yrkande.

Åklagaren gick på att Marcus hade attackerat 47-åringen med en kniv när han kom hem. 47-åringen blev rädd och när han gick till försvar dödade han Marcus, bland annat genom att komma åt Marcus kniv och sticka den i Marcus pulsåder. Därefter virade han tre meter maskeringstejp runt Marcus hals.

Under tiden menar 28-åringen att han hunnit smita ut ur lägenheten, men kommit tillbaka flera gånger. Han fick då se Marcus ligga död i vardagsrummet. Han kom även tillbaka till lägenheten efter att kroppen hade styckats, och det var först då han hjälpte till att bära iväg kroppsdelarna. Detta är en historia som åklagaren fann trovärdig.

Då Halmstad tingsrätt ifrågasatte om det gått till som åklagaren påstod dömdes ingen för mord. Domen överklagades och i hovrätten dömdes 47-åringen för dråp och brott mot griftefriden till nio års fängelse. Efter ett år i fängelset benådades han av regeringen, då han var dödligt sjuk i levercancer.  Han dog kort därefter på Halmstad sjukhus.  

28-åringen dömdes för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott till ett år och nio månaders fängelse.

Åtalet och domen var under den här tiden oerhört kontroversiella då det var ovanligt att inte åtala båda gärningsmännen för mord, när det var oklart vem som hade bragt Marcus Norén om livet.

Dessutom fanns det en hel del omständigheter som som aldrig togs upp i åtalet, vilket i flera år har lämnat frågan obesvarad: Var det rätt man som dömdes för mordet på Marcus, eller går mördaren fortfarande lös?

Detta kan du läsa mer om i nästa del som publiceras på Nyheter24 på lördag. 

Familjen Norén har avböjt medverkan i Nyheter24:s reportage, men har godkänt bildpublicering på Marcus.

"Allt blev fel eftersom åtalet var felaktigt uppbyggt. Vi försökte att med alla medel få en ändring till stånd. Bland annat med att begära överprövning och utbyte av åklagaren.

Allting föll på sin egen orimlighet. Självklart att de åtalade försökte skylla i från sig. En död person kan ju inte försvara sig.

Allt var så märkligt att jag beslöt att skriva en bok", skriver Marcus pappa Lennart Norén, som skrivit boken "Styckmordet i Halmstad: om min son Marcus", i ett mejl till Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om fallet innan?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela