Nya obehagliga detaljerna om Anton Lundin Petterssons liv

- 26/09/2017, 10:47 -

I en ny bok avslöjas nya detaljer om 21-årige Anton Lundin Pettersson som för snart två år sen högg ihjäl tre personer i Trollhättan.

Den 29 september släpps boken "Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan". Där har författaren Åsa Erlandsson kartlagt Anton Lundin Petterssons liv genom intervjuer med över 80 personer inklusive hans bror som aldrig tidigare framträtt.

TT

Här är fem nya saker som kommit fram om 21-åringen som högg ihjäl tre personer på grundskolan Kronan i Trollhättan den 22 oktober 2015:

1. Fascinationen för siffran 22

Att skolattacken skedde den 22 oktober var ingen slump. Siffran var något som Lundin Pettersson kunde identifiera sig med och sedan barnsben valt som "sitt nummer". Eftersom han räknade med att dö så skulle det ske just på det datumet.

TT

– Siffran 22 har alltid varit speciell för honom. När man är barn har man ju ofta ett speciellt nummer som man väljer som ”sitt” och detta var hans speciella tal som han har haft sedan han var liten. Det här var ju ett suicide by cop och han räknade med att dö och därför valde han den 22 oktober, säger författaren Åsa Erlandsson till Aftonbladet.

2. Blev nobbad och hamnade i depression

I boken framkommer det att i oktober 2015 så fick 21-åringen ingen fast anställning hos industriföretaget som han haft praktik hos. Anton hade hoppats på det och blivit peppad av alla i sin omgivning. På två år hade han sökt 80 jobb utan resultat. Efter beskedet var han inte längre mottaglig för tips om framtiden och han började söka efter symtom på depression. 

Dagen efter hade han haft tankar på självmord, men han bestämde sig den 9 oktober för att ta ut sin aggression över sitt liv på andra.

3. Levde ut sin aggression på nätet

I boken framkommer Anton Lundin Petterssons fascination för vapen, särskilt svärd, som han brukade visa upp för sina kompisar. Bland annat hade han visat för en kompis "det optimala snittet" på en melon – som om det vore en människa.

I övrigt höll han aggressionen inom sig med kortare utbrott, bland annat genom att ha skjutit soft air gun mot grannarnas ruta. Han brukade ibland koppla bort sig från verkligheten genom att inte svara när det ringde i telefonen. På nätet var det annorlunda. 

Polisen

Bland annat gillade 21-åringen att hänga på 4chan där han själv sökte upp trådar om självförakt, våld och död. Han sparade ner flera bilder som om det var det viktigaste på jorden.

Han följde också flera män med vit makt-ideal och hypermaskulin personlighet. Själv hade Lundin Pettersson en Youtube-kanal som mot slutet handlade om hans högerextrema intressen som "raskrigare". Han gick aldrig med i någon organiserad grupp, men fyllde sitt liv med hatpredikanter.

4. Sista mötet med brodern

Antons bror märkte att vid deras sista möte så dröjde 21-årige brorsan kvar i dörren. Det framkommer att han köpt dyra biffar på en vanlig onsdag – vilket var den sista måltiden som Lundin Pettersson hade valt. 

Polisen

Vid mötet småpratar bröderna. Inte om något allvarligt, utan bland annat om ett kosttillskott som Anton lovat att swisha pengar för. Sen träffas de aldrig igen.

5. Hur han förberedde sig dagarna innan

Dagarna innan attentatet sökte Anton Lundin Pettersson efter en affär som säljer den japanska dolken "tanto". Han tittade också på Youtube-klipp där det finns instruktioner på hur man ska använda ett annat svärd för att ge störst skada. Det blev hans mordvapen.

Polisen

Han köpte också en ny svart rock som ofta blivit associerad med amerikanska skolskjutningar. Dessutom så kartlade han Kronans skola till minsta detalj, sökte efter när skolan har höstlov och sparade ner bilder på elever, lokaler och översiktsbilder. 

Polisen

Två veckor innan attentatet köpte han en tysk militärhjälm från andra världskriget, kollade på tal av Hitler och sökte igenom ett stort antal Facebook-profiler.


Polisen

Den sista filmen han kollade på var "The Matrix" och lyssnade på filmens soundtrack. Det sista han gjorde innan attacken var att handla på Ica Kvantum för sina sista pengar på kontot.

Ett utdrag av boken har publicerats hos Aftonbladet

Läs mer om polisens utredning här.

TV: Här marscherar skolmördaren in med svärd på skolan i Trollhättan