Kyriakos Stamatopoulos, Dickson Etuhu med väktare.
Nyheter24 listar alla bevisen i åtalet mot Dickson Etuhu och 37-åringen. - Foto: Pernilla Whalman TT / Fredrik Sandberg TT

Idag hålls rättegången mot Dickson Etuhu – här är bevisen

Idag hålls rättegången mot Dickson Etuhu och 37-åringen som ska ha försökt muta AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos. Nyheter24 har tagit del av bevisen mot den förre fotbollsspelaren och sammanfattat dem för dig.


Det var i maj 2017 som nyheten brast och chockerade hela fotbollssverige. AIK:s målvakt, Kyriakos Stamatopoulos, ska ha blivit kontaktad av två män i ett försök till matchfixning i en match mellan IFK Göteborg och AIK. En match som skulle ha ägt rum den 18 maj 2017.

Kyriakos ska ha tackat nej till männens förfrågan och sedan gått till vänner och familj för att diskutera händelsen. Sedan ska Stamatopoulos berättat om händelsen för AIK:s chefstränare Rikard Norling varpå Norling beslutade tillsammans med AIK:s säkerhetschef att anmäla händelsen till det svenska fotbollsförbundet samt polisen.

Det visade sig senare att den ene av männen hade en bakgrund inom AIK och den 18 september i år väckte kammaråklagare Johan Lindmark åtal mot den förre AIK-spelaren och den andra mannen, en 37-åring även han med fotbollsbakgrund. 

Tidigare i veckan trädde den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu fram och pratade om anklagelserna offentligt i en intervju i DN och idag äger rättegången rum mot Etuhu och 37-åringen. Nyheter24 har tagit del av åtalet och sammanfattat bevisningen mot den förre AIK-spelaren så att du slipper det.

Åtalet

Dickson Etuhu åtalas för grovt givande av muta, alternativt medhjälp till grovt givande av muta. Utöver det så åtalas Etuhu även för två fall av ringa narkotikabrott som ska ha ägt rum under 2017.

37-åringen åtalas för grovt givande av muta.

Bevisen

Det framkommer även att Etuhu ska ha genomfört transaktioner till 37-åringen. I åtalet finns det både muntlig bevisning, filmupptagning och skriftlig bevisning mot Dickson Etuhu och 37-åringen.

Vittnesförhören

I förundersökningen har polisen förhört alla tre parter samt flera vittnen. Bland annat har de hållit ett vittnesförhör med en nära vän till Stamatopoulos som styrker hans historia att händelsen ska ha inträffat. 

En oddssättare har även förhörts angående omsättning med mera på en allsvensk fotbollsmatch, till styrkande av att brottet är grovt.

Skriftlig bevisning

I den skriftliga bevisningen finns bland annat en WhatsApp-konversation mellan Etuhu och Stamatopolous. En konversation där Etuhu ville träffa Stamatopolous och att han inte fick berätta att Etuhu befann sig i Stockholm vid den tidpunkten.

I konversationen nämner inte Etuhu att han vill träffa Stamatopolous tillsammans med 37-åringen.

Fotografier

Fotografier från en övervakningskamera på restaurangen där de tre träffades styrker att mötet ägt rum mellan de tre parterna.

Film

En övervakningsfilm styrker även att mötet ska ha ägt rum och även Kyriakos Stamatopoulos berättelse om hur mötet ska ha gått till får stöd.

Kontoanalyser

Det har även gjorts kontoanalyser på både Etuhus och 37-åringens konton där det bland annat framgår att 37-åringen spelar för mycket stora pengar på ett spelbolag.

Det framkommer att Etuhu ska ha genomfört transaktioner till 37-åringens konto. Etuhu och 37-åringen ska även ha gemensamma ekonomiska förehavanden vilket ska styrka att de agerat tillsammans och i samförstånd.

Mejl och samtal

37-åringen ska även fått mejl från ett spelbolag som indikerar att han spelat på både AIK respektive IFK Göteborg tidigare. Något som ska styrka att han spelar på och följer de två inblandade lagen.

I förundersökningen kollades även Etuhus mobiltelefon mellan perioden 11 februari-12 juni 2017. De två emellan ska under den perioden ha haft 184 samtal (inkommande, utgående, missade) tillsammans. Detta ska styrka att Etuhu haft ett intresse att spela på matchen mellan IFK Göteborg och AIK.

Rättegången förväntas vara klar redan idag den 29 november 2018.

/
AIK
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bakslag för Meloni i spurt på Sardinien

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Cyklist påkörd i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Kostnaden för Kristerssons gym: 487 000

Statsminister Ulf Kristersson (M) har låtit rusta upp gymmet på Harpsund till en kostnad av 487 000 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Ökat journalistskydd i EU

Skyddet ska öka för journalister och människorättsaktivister i EU, åtminstone när det gäller att slippa obefogade rättsprocesser.

Sony gör sig av med 900 anställda

Sony Interactive Entertainment, som tillverkar spelkonsolen Playstation, gör sig av med 900 anställda i ett sparprogram. Sony förklarar åtgärderna med att man behöver göra en omställning i en spelmarknad i förändring.

Mördade mor och dotter – får tidsbestämt straff

En nu 59-årig man som sköt ihjäl en kvinna och hennes dotter i Västsverige 2009 har fått sitt livstidsstraff tidsbestämt till 26 års fängelse, skriver Dagens Juridik.