Mannens straff minskar med två tredjedelar.
Mannens straff minskar med två tredjedelar. - Foto: TT

20-åring dömd för 244 övergrepp på spädbarn – straffet halveras

I december 2020 dömdes en 20-årig man från Borlänge för grov våldtäkt mot barn vid 49 tillfällen och grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 153 tillfällen. Barnet var ett år gammalt. Mannen överklagade domen och straffet gick från 12 års fängelse till fyra år.


Den 12 november 2020 dömdes en 20-årig man till 12 års fängelse för grov våldtäkt mot barn vid 49 tillfällen och grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 153 tillfällen. Övergreppen ska ha skett när mannen var barnvakt åt en ettårig flicka.

Delade videoklipp på darknet

Mannen blev påkommen under tiden polisen granskade ett pedofilforum på darknet. Han hade delat flera videoklipp där han våldtog flickan i hans hem. Han ska våldtagit flickan både analt, vaginalt och oralt under ett års tid. 

Skyllde på flickan

Innan domen föll erkände mannen sig skyldig till våldtäkterna. Däremot lade han skulden på de andra pedofilerna i förhören samt menade att flickan också är ansvarig över händelserna, trots att hon bara var ett år gammal.

Dömdes till 12 års fängelse

I Falu tingsrätt dömdes mannen till 12 års fängelse – det lägsta straffet en 20-åring kan få. I tingsrätten bestämdes det även att han skulle betala 1,3 miljoner kronor till flickan, vilket är ett rekordhögt skadestånd.

– Det allra mest anmärkningsvärda med den här domen det är det stora skadestånd som har dömts ut i kränkningsersättning. För det finns inget som liknar dom här beloppen i praxis sedan tidigare. Praxis har legat på hälften – 600 000 kronor, sade specialiståklagaren Annika Wennerström då till TV4.

Totalt dömdes 20-åringen för 244 sexualbrott.

Överklagade domen

Efter domen föll valde mannen att överklaga till Svea hovrätt – vilket fungerade till hans fördel.

Under onsdagen fastställde hovrätten att reducera 20-åringens straff till närmare hälften av vad tingsrätten dömde honom till. 

Istället för 12 års fängelse dömdes han till 7,5 år bakom galler, men hovrätten valde även att ge honom en strafflindring i form av en ungdomsrabatt. Han tilldelades även möjligheten till villkorlig frigivning, vilket i praktiken innebär att han kan komma att bli frisläppt om ungefär fyra år.

Svea hovrätt valde även att minska skadeståndet som de ansåg vara alldeles för högt. Istället för 1,3 miljoner kronor ska mannen betala ut 600 000 kronor till flickan.

En veckas fängelse för vardera våldtäkt

Patrik Sjöberg uppmärksammade fallet på sin Instagram, något som fått en enorm spridning. 

I inlägget räknade han ut att 20-åringens minskade straff innebär att han för varje enskild våldtäkt får sitta inne i cirka en vecka.

Fallen han döms för

Slutligen klargör dokument från Svea Hovrätt fallen som mannen döms för.

Det handlar totalt om 49 fall av grov våldtäkt mot barn, 153 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett fall av försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn, 24 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, 16 fall av sexuellt ofredande samt grovt barnpornografibrott. 

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Tillväxtmål på fem procent för Kina

FN: Fångna Gazabor traumatiserade

1 timme sedan
Många av de Gazabor som återvänder efter att ha frihetsberövats av israeliska styrkor har traumatiserats, uppger Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan Unwra på måndagen.

Personalvarsel kvar trots vårdmiljarder

2 timmar sedan
Flera regioner kommer att göra personalneddragningar trots regeringens besked om sex miljarder i tillskott för 2024, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Polisen i Skellefteå rapporterar om mord / dråp

2 timmar sedan
"Tre personer förda till sjukhus med allvarliga skador, en person gripen som misstänkt för Försök till Mord. Utredning pågår.", skriver polisen på sin hemsida.

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

igår 22:52
En tank med svartlut läcker på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Läckaget riskerar att rinna ut i närliggande Laxsjön.

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

igår 22:50
"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.