Foto: Carl Carlert / TT
Foto: Carl Carlert / TT - Foto: Carl Carlert / Carl Carlert

Polisen utreder terrormotiv efter attacken i Vetlanda

Under onsdagen gick en man till attack mot åtta personer i centrala Vetlanda, och kort därpå sköts han av polis. Händelsen rubriceras som försök till mord, och under kvällen meddelar polisen att man utreder misstänkta terrormotiv.


Vid 15-tiden på onsdagen gick en man i 20-årsåldern helt oprovocerat till attack mot flera personer i centrala Vetlanda. 

I handen hade han ett tillhygge, som enligt Sveriges Radio Ekot ska ha varit en kniv. Polisen uppger att totalt åtta personer kommit till skada i attacken.

– Några är svårt skadade och några är lindrigt skadade, men ingen är avliden, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson vid Region Öst, till Aftonbladet under eftermiddagen.

Vid 22-tiden meddelar Region Jönköping att tre av de åtta skadade vårdas med livshotande skador. Två personer är allvarligt skadade, två är måttligt skadade och en är lindrigt skadad.

Samtliga vårdas på sjukhus.

Foto: Carl Carlert/TT

Mannen sköts av polis

I samband med gripandet sköts gärningsmannen av polis. Han fördes till sjukhus med ett oklart skadeläge – men ska enligt Thomas Agnevik på polisregion Öst vara vid liv.

Mannen vårdas nu för sina skador under polisövervakning.

Polisen meddelar att den mest akuta situationen på brottsplatsen är över, och att fokuset nu ligger på det fortsatta utredningsarbetet. 

– Motivet är fortfarande oklart, mannen har inte blivit förhörd ännu, säger Israelsson Silfver.

Polisen kallar till pressträff

Under onsdagskvällen håller polisen en pressträff för att delge mer information om dagens attack. 

Här meddelar man att utreder eventuella terrormotiv och att man har ett nära, pågående samarbete med Säpo. Brottsrubriceringen är i nuläget försök till mord.

Man har i dagsläget identifierat fem olika brottsplatser.

Läs mer:

Attacken i Vetlanda: Det här vet om gärningsmannen

Det här är allt vi vet om attacken i Vetlanda

22-åringen satte skräck i Vetlanda – se bilderna här

Polisen: Alla skadade är män utan tydlig koppling till gärningsmannen

/
/
Senaste nytt

Här är yrkena med 40 000 i månadslön – där du får jobb direkt

Avslöjandet: Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.

Lavrov lamslog hotat OSSE

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikkontroll

"Skönsberg, resultat efter nykterhetskontroll i trafiken", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna dog på grund av vårdcentrals bristande rutiner – skickade aldrig iväg remisser

En kvinna sökte hjälp på en vårdcentral för buksmärtor men fick aldrig den hjälp hon behövde. Kvinnan dog senare. Nu kritiseras vårdcentralens bristade rutiner.

Släkting till svensk gängledare häktad utomlands

En person som uppges vara nära släkting till Rawa Majid sitter häktad i Haag i Nederländerna, misstänkt för grovt narkotikabrott, rapporterar P4 Göteborg.