Ambulanser på platsen för attacken i Vetlanda. Genrebild på skugga.
Mannen som misstänks för dådet uppges vara i 20-årsåldern. - Foto: Foto: Carl Carlert/TT.

Attacken i Vetlanda: Det här vet vi om gärningsmannen

Mannen som är misstänkt för attacken i Vetlanda ska ha varit välkänd i staden. Enligt uppgifter väntade 22-åringen som kommer från Afghanistan på besked om uppehållstillstånd. Här är allt vi vet om gärningsmannen.


En man i 20-årsåldern gick på onsdagen till attack mot flera personer med ett tillhygge i centrala Vetlanda. Sju personer fick föras till sjukhus, varav tre fortfarande vårdas med livshotande skador – en av dem är gärningsmannen. Deras tillstånd är nu stabilt.

Läs mer: Det här är allt vi vet om attacken i Vetlanda

Det här vet vi om gärningsmannen: 

Gärningsmannen är en 22-årig man som är skriven i Vetlanda, enligt Expressen. Polisen bekräftar att mannen är i 20-årsåldern och bor i Höglandet. Han flyttade till kommunen i april förra året. 

Mannen kommer från Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2018, enligt Expressen.  Enligt uppgifter till tidningen väntade mannen på besked om uppehållstillstånd. Hans tidigare hade gått ut i november.

Han är sedan tidigare känd av polisen, och dömd för att ha använt cannabis. Mannen ska vara ett välkänt ansikte i staden och flera personer vittnar om att han verkat vara i dåligt skick, skriver Aftonbladet.

22-åringen är anhållen för flera mordförsök, men utreds i nuläget inte för terrorbrott.

Gärningsmannen ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha använt en kniv vid attacken. Han sköts av polisen vid gripandet – och enligt tidningen sköts han i benet.

Han vårdas på sjukhus för sina skador, och har fortfarande inte förhörts av polis. 

LÄS MER: 

Polisen utreder terrormotiv efter attacken i Vetlanda

Det här är allt vi vet om attacken i Vetlanda

22-åringen satte skräck i Vetlanda – se bilderna här

Polisen: Alla skadade är män utan tydlig koppling till gärningsmannen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskt nej till mer socialt i EU

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.