Onsdag 23 Jun
Stockholm

Småbarnspappa åtalas – misstänkt för våldtäkt och ofredanden

Mannen åtalas för övergrepp på nio kvinnor mellan 2018 och 2019.
Mannen åtalas för övergrepp på nio kvinnor mellan 2018 och 2020. Foto: Erik Simander/TT

Han levde ett stillsamt familjeliv och var predikant i en frikyrka. Men under ytan dolde sig en man som överföll och utsatte kvinnor för grova sexualbrott. Nu väcks åtal mot 31-åringen – som avslöjades av sin fru.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I juli 2018 utsattes en kvinna för ett grovt sexuellt övergrepp vid en sjö i Morga Hage i Uppsala. Två år senare hotades en kvinna med kniv och våldtogs i ett friluftsområde i Täby – samtidigt som gärningsmannen filmade övergreppet.

Med hjälp av DNA-spår kunde polisen koppla ihop överfallen – och att de begåtts av samma gärningsman. 

I jakten på den skyldige publicerade polisen en fantombild på mannen – och i samband med det så erkände 31-åringen för sin fru som larmade polisen. Mannen greps och sedan dess har utredningen växt. 

Nio offer

Idag väcks åtal mot mannen för ett fall av grov våldtäkt i Täby och ett grovt sexuellt övergrepp i Uppsala 2018. Han åtalas även för sex fall av sexuella ofredanden i Stockholmsområdet i juli och augusti 2018, en misshandel i augusti 2018 och ett sexuellt ofredande i Borlänge i juni 2018. 

Flera av överfallen har skett vid badplatser, då mannen närmat sig offren bakifrån – i vissa fall med kniv. Offren är alla kvinnor mellan 18 och 34 år, utan koppling till varandra.

– Vi har dels identifierat brottsanmälningar utifrån hans signalement och tillvägagångssätt och därefter bland annat kunnat knyta honom till platsen, dels genom hans egen medverkan i utredningarna, säger kammaråklagare Jeanette Ahle till Aftonbladet.

Nu väcks åtal vid Attunda tingsrätt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gåta för polisen

Den åtalade mannen är tidigare ostraffad och levde utåt sett ett lugnt liv med fru och barn i norra Stockholm. Han jobbade som apputvecklare och var aktiv predikant i en frikyrka, skriver Expressen. 

31-åringen har inte förekommit tidigare i utredningen och är lite av en gåta för polisen. Hade inte frun larmat polisen hade mannen troligen inte avslöjats. 

– Den här typen av beteende är ganska ovanligt. Och det här är dessutom en ovanlig gärningsman. Han har av alla personer i utredningen beskrivits som en helt vanlig kille i 30-årsåldern, säger Niklas Kraft, vid sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord till Aftonbladet.

Vill ha psykvård

Inför rättegången har mannen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. I den kom det fram att han inte var allvarligt störd när övergreppen begicks. 

Något som 31-åringen inte håller med om, utan anser att han borde dömas till psykvård.

– Han säger att han varit djupt deprimerad under den här tiden, säger advokat Hanna Lindblom till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela