Så här ser parpbonbilden på mannen ut.
Så här ser parpbonbilden på mannen ut. - Foto: Polisen/Johan Nilsson / TT

Polisen jagar serievåldtäktsman – släpper ny fantombild

En okänd man har överfallit och våldtagit två kvinnor. Polisen har inte lyckats gripa mannen – och tar nu till en ny metod. Att publicera en bild på förövaren baserad på dna-teknik.


Polisen har lyckats koppla ihop två överfallsvåldtäkter – men inte vem som begått dem.

Den ena begicks vid en sjö i Morga Hage i Uppsala 2018. 

Vid det andra brottstillfället hotade gärningsmannen kvinnan, som är i 30-års åldern, med kniv och våldtog henne i ett friluftsområde i Täby, norr om Stockholm.

Läs mer: Tonåring dömd för våldtäkt på 12-årig flicka

Lämnat dna-spår efter sig

Vid båda tillfällena lämnade han spår efter sig – i form av dna. Men trots intensivt polisarbete har ingen kunnat gripas för brotten. 

En fantombil har publicerats och mängder av tips har strömmat in. Ett 30-tal män har toppats, men inget har gett napp. 

 Det polisen fått fram hittills är att gärningsmannen troligen har en koppling till både Uppsala och Täby. Han ska vara lång och smal och prata svenska med en dialekt som offret inte kunnat specificera. 

Så här ser gärningsmannen ut, enligt hans dna. Foto: Polisen

Ny amerikansk metod

 Nu väljer polisen att testa en ny metod i jakten på den skyldige. Med hjälp av dna har polisen tagit fram en så kallad parbonbild. Den bygger då på dna, istället för på beskrivningar. 

– De här bilderna görs av ett amerikanskt företag. De kan med hjälp markörer i arvsmassan bedöma sannolikheter för hur en person kan se ut. De kan bedöma ursprung, ögonfärg, ton i hyn och så vidare med ganska stor träffsäkerhet, säger Niklas Kraft, chef över polisens sexualbrottsgrupp i polisområde nord till Aftonbladet.

Tidigare har parbonbilder använts av polisen vid ett fåtal tillfällen i Sverige.

Samme gärningsmannen, men i mössa. Foto: Polisen

LÄS MER: 

Gynekolog hade dold kamera i sina glasögon – filmade kvinnor under sex

Misstänkt våldtäktsman filmade övergrepp – polisen söker offren

Kvinna våldtogs i timmar – tvingades jobba dagen efter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.