Tisdag 3 Aug
Stockholm

Fallet "Lilla hjärtat": Nu inleds rättegången i hovrätten

Esmeralda blev bara tre år gammal.
Esmeralda blev bara tre år gammal. Foto: Foto: Privat

Treåriga Esmeralda, kallad ”Lilla hjärtat” hittades död i sina biologiska föräldrars hem i januari 2020. Nu tas fallet upp i hovrätten, sedan både mamman och åklagaren överklagat domen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Esmeralda hittades död under en säng hade hon fyra narkotikaklassade preparat i kroppen. Rättsläkaren har slagit fast att den treåriga flickan, som tidigare varit fosterhemsplacerad, dog av en huvudskada i kombination med undernäring och de narkotiska preparaten hon hade i sig. 

I augusti 2020 dömdes Esmeraldas mamma till ett år och nio månaders fängelse vållande till annans död. En dom hon överklagat. 

Även kammaråklagare Anna Lander har överklagat, och vill att mamman ska dömas för mord, i andra hand för grov misshandel och grovt vållande till annans död, samt för brott mot griftefriden, skriver TT enligt Aftonbladet.

Kammaråklagare Anna Lander. Foto: Henrik Montgomery / TT

"Måste känt till flickans tillstånd"

"Mamman befann sig i lägenheten och måste ha känt till flickans allvarliga tillstånd. Hon har därför också förstått att flickan avled och att hon därefter lindades in samt placerades under en säng. Jag menar därför att mamman varit delaktig på ett sätt som gör att hon ska dömas även för brott mot griftefrid", sa Lander i ett pressmeddelande i augusti.

Fallet med ”Lilla hjärtat” fick stor uppmärksamhet i media efter att Dagens Nyheter gjort ett reportage med flickans tidigare fostermamma, och socialnämnden i Norrköping har fått hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för hur de hanterat ärendet. 

Huvudförhandlingen i Göta hovrätt inleds klockan 10 den 24 maj och avslutas den 3 juni.

Kommentera
Kopiera länk
Dela