Så här ser "kristall" ut.
Så här ser "kristall" ut. - Foto: Tullverket

Tullverket varnar för populära nätdrogen ”kristall”

3-CMC, även kallat ”kristall” blir allt populärare i Sverige. Nu varnar Tullverket för designdrogen som kan ge allvarliga biverkningar i form av kramper, psykoser och hjärnskador.


Över 80 000 doser – 15 kilo – av ”kristall” har beslagtagits av Tullverket i år. Den syntetiska drogen som egentligen heter 3-CMC säljs på nätet och skickas ofta från Nederländerna. 

"Kristal" säljs framförallt till festande ungdomar och unga vuxna och ger en känsla eufori, ökad empati och hallucinationer. Men den kan även ge allvarliga biverkningar kramper, psykoser och hjärnskador, och hittills har två personer dött av drogen. 

Stora kvantiteter

Enligt Tullverket började de reagera på mängden 3-CMC som smugglades in i landet i januari, och sedan dess har det fortsatt.

– Det är mycket och det är rätt stora kvantiteter, det är ett par kilo åt gången, säger Martin Peterson på Tullverket, till TT enligt Omni.

Beslagtagen "kristall" Foto: Tullverket

Vad är designdroger?

Det finns en uppsjö av europeiska sajter som erbjuder så kallade designerdroger. Designerdroger tillverkas utanför läkemedelsindustrin för att kringgå narkotikaklassning en tid genom att deras kemiska sammansättning ändras en aning.

Samtliga ingår i en grupp som kallas katinoner som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

Risken med designerdrogerna är att kemisterna ofta bara ändrar någon litet i molekylsammansättningen för att preparatet inte ska vara narkotikaklassat, men produkten testas inte i något labb, slutkonsumenten får ta följdeffekterna.

Källa: Tullverket enligt Omni

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!