Så här ser "kristall" ut.
Så här ser "kristall" ut. - Foto: Tullverket

Tullverket varnar för populära nätdrogen ”kristall”

3-CMC, även kallat ”kristall” blir allt populärare i Sverige. Nu varnar Tullverket för designdrogen som kan ge allvarliga biverkningar i form av kramper, psykoser och hjärnskador.


Över 80 000 doser – 15 kilo – av ”kristall” har beslagtagits av Tullverket i år. Den syntetiska drogen som egentligen heter 3-CMC säljs på nätet och skickas ofta från Nederländerna. 

"Kristal" säljs framförallt till festande ungdomar och unga vuxna och ger en känsla eufori, ökad empati och hallucinationer. Men den kan även ge allvarliga biverkningar kramper, psykoser och hjärnskador, och hittills har två personer dött av drogen. 

Stora kvantiteter

Enligt Tullverket började de reagera på mängden 3-CMC som smugglades in i landet i januari, och sedan dess har det fortsatt.

– Det är mycket och det är rätt stora kvantiteter, det är ett par kilo åt gången, säger Martin Peterson på Tullverket, till TT enligt Omni.

Beslagtagen "kristall" Foto: Tullverket

Vad är designdroger?

Det finns en uppsjö av europeiska sajter som erbjuder så kallade designerdroger. Designerdroger tillverkas utanför läkemedelsindustrin för att kringgå narkotikaklassning en tid genom att deras kemiska sammansättning ändras en aning.

Samtliga ingår i en grupp som kallas katinoner som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

Risken med designerdrogerna är att kemisterna ofta bara ändrar någon litet i molekylsammansättningen för att preparatet inte ska vara narkotikaklassat, men produkten testas inte i något labb, slutkonsumenten får ta följdeffekterna.

Källa: Tullverket enligt Omni

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.