Skjutning biskopgården
"Polismord är ett av de absolut värsta brotten" - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Anders Wiklund/TT

Jens Lapidus om polismordet: "Ett angrepp på samhället i stort"

Jens Lapidus gästade TV4 efter det tragiska mordet på en polis i Biskopbården, Göteborg.


Det var vid 22.30-tiden på onsdagskvällen som larmet kom om att flera personer hört skottlossning i Biskopsgården på Hisingen. 

Enligt uppgifter stod polismannen och pratade med några personer då han blev beskjuten. Polisen fördes med ambulans till sjukhus, men dog senare av sina skador. 

Blommor utanför Polishuset i Göteborg. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Under torsdagmorgonen höll polisen en pressträff där de gick ut med mer information om händelsen. 

– Det är rätt mycket folk som tagits in på förhör under natten. Vi är väldigt beslutsamma om att klara upp det här brottet, sa regionpolischefen Klas Johansson.

De berättade även att de ännu är för tidigt för att veta om gärningsmannen hade något särskilt motiv.

Polisen som sköts till döds var omkring 30 år och relativt ny i yrket. 

Jens Lapidus om skjutningen i Biskopsgården

Under morgonen gästade juristen och författaren Jens Lapidus, 47, TV4 för att diskutera händelsen. 

– Det kan finnas många motiv. Det kan vara ett allmänt budskap. Det kan vara att den här polismannen varit inblandad i något. Det kan ha varit något som inträffat en lång tid innan, så känner gärningsmannen/männen igen personen och tänkte att 'nu ska vi hämnas', sa han då. 

– Eller så var det helt enkelt någonting som inte alls var planerat.

– Vi hör om hot mot poliser och advokater. Finns det en röd linje när det kommer till kriminalitet och attacker mot poliser?, frågade programledare Johan Macéus

– Enligt min erfarenhet är det fortfarande väldigt ovanligt med attacker och hot mot företrädare för rättssamhället. Jag upplevde under mina år som advokat aldrig talas om att advokater skulle utsättas, det hände vid några tillfällen att domare och åklagare utsattes men att poliser utsätts är fortfarande ganska så ovanligt så jag skulle absolut inte säga att det är en trend.

– Hur kan man säga att detta mord skiljer sig från andra mord, frågade Johan. 

– Jag skulle säga att svaret ligger i din fråga. Det här är det yttersta skyddet samhället har.Polismakten har tilldelats våldsmonopol. Polismakten är det skydd vi har för ett tryggt samhälle. Och ger man sig på det skyddet så är allvarligheten större och högre. Alla mord är fruktansvärda gärningar men dom betraktas ändå i lagstiftans perspektiv som olika allvarliga och polismord är absolut ett av de allvarligaste brotten, avslutade Lapidus. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!