"Detta är kort sagt fullständigt skamligt och vidrigt"
"Detta är kort sagt fullständigt skamligt och vidrigt" - Foto: Johan Nilsson/TT/Twitter

Polisens hårda kritik mot SD – sprider klipp på döda polisen

Den SD-lanserade mediekanalen Riks sprider videoklipp på den skottskadade polisen från Göteborg på sociala medier – till yttre befälet Viktor Adolphsons stora ilska.
– Att man inte ser vad det gör mot de anhöriga, det är bortom min fattning faktiskt, säger han till Nyheter24.


Sent igår kväll sköts en polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg. Polismannen samtalade med några boende i området när han plötsligt blev beskjuten.

Polismannen fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda. 

Kan ha rört sig om felskjutning

En poliskälla har sagt till Göteborgsposten att gärningspersonen sköt den nu avlidne polismannen i en så kallad drive by-skjutning.

– Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning. Det var alltså, som det verkar, inget vådaskott, misstag eller liknande.

Senare under dagen meddelade polisområdeschefen Erik Nord att det troligtvis rört sig om en felskjutning, där polismannen inte var det tilltänkta offret.

"Visa lite respekt"

Videoklipp på den skottskadade polisen började spridas på sociala medier kort efter händelsen igår.

En av flera som satt ner foten mot delandet är Viktor Adolphson, områdespolis och yttre befäl på Södermalmspolisen, och grundare av Twitter-kontot "YB Södermalm". 

"Visa lite respekt. Sprid inte klipp på en skjuten människa. Det är någons nära anhörig. Tänk till", skriver han i tweeten. 

SD:s mediekanal delade klippet

Några av de som delat klippet på den skjutne polisen, trots polisens tydliga uppmaning, är Sverigedemokraternas lanserade mediekanal Riks. 

På både Youtube och Twitter har kanalen lagt upp ett klipp där en annan polis gör livräddande insatser på sin skadade kollega. 

Riktar skarp kritik

Till Nyheter24 säger Adolphson att en seriös aktör inte agerar på det sätt som kanalen gjort. 

– Det har framförts argument om att det ska funka som en väckarklocka, att folk måste inse allvaret. Men jag tror att de flesta alldeles utmärkt förstår allvaret och ruskas om utan att se en människa som kämpar för sitt liv, säger han till Nyheter24.

Att kanalen behåller klippet uppe, trots kritiken de fått motta, har Adolphson mycket svårt att förstå.

– Att man inte kan inse att det här är någons pappa, son och kanske man som ligger där. Att man inte ser vad det gör mot de anhöriga, det är bortom min fattning faktiskt. 

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

"Skamligt och vidrigt"

Riksdagsledamot Annika Strandhäll (S) har också kritiserat Riks publicering, och på Twitter uppmanar hon kanalen att skärpa sig.

"Detta är kort sagt fullständigt skamligt och vidrigt. Inte minst också respektlöst mot anhöriga och kollegor", skriver Strandhäll i tweeten.

SD bemöter kritiken

När Nyheter24 får tag på Sverigedemokraterna motiverar de publiceringen med att videoklippet censurerats.

– Det är inget konstigt egentligen. Vi har blurrat klippet och tagit bort namnet. Det är inget kontroversiellt i sig, säger Oskar Cavalli-Björkman, tillförordnad presschef på Sverigedemokraterna.

Han jämför sedan klippet på den skottskadade polisen med ett klipp från några år sedan på en avliden pojke som flutit i land längs Turkiets kust. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!