Tisdag 28 Sep
Stockholm

Misstänkta mordet på Helena Andersson: Här är allt vi vet

Helena Andersson försvann i juni 1992.
Helena Andersson försvann i juni 1992. Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Den 14 juni 1992 försvann den 22-åriga Helena Andersson. Sedan dess har fallet gäckat både allmänheten och polisen. Nu har en man delgivits misstanke för mordet på den unga kvinnan. Här är allt vi vet om det 29 år gamla fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan Helena Andersson, 22, försvann i juni 1992 har polisen arbetat med att lösa gåtan – och nu, över 29 år senare, har en man delgivits misstanke om mordet på den unga kvinnan.

Nyheter24 reder ut vad vi hittills vet om fallet.

Försvann efter festkväll i Mariestad

Den 14 juni 1992 besökte Andersson Stadshotellet i Mariestad för att dansa och roa sig med vänner. När klockan är 02.00 stänger nattklubben och Helena, likt alla andra besökare, lämnar lokalen efter en lyckad festkväll.

Hon har bara en kort sträcka att ta sig från Stadshotellet till sitt föräldrahem. Men 22-åringen kommer aldrig hem. 

Helena Andersson anmäls som försvunnen

Nästa morgon upptäckte Helenas storasyster Ulrika Andersson att sängen stod orörd och hon började därför kontakta Helenas vänner för att försöka ta reda på var hon var – utan framgång.

Ingen hade någon aning om var Helena befann sig och senare samma eftermiddag, när systrarnas föräldrar återvände hem från sitt fritidshus, anmälde man den unga kvinnan som försvunnen.

Polisen söker efter Helena Anderssons kropp 2004. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Skor och ringar hittas i skogsparti

Polisen var först avvaktande, men en polisman gick en vända i ett skogsparti i närheten av föräldrahemmet. Där hittade han en av Helenas skor – en blå sandal. 

Polisutredningen intensifierades och både polispatruller och frivilliga finkammade skogsområdet där de till slut hittade den andra skon i ett buskage och Helenas två ringar några meter bort.

Spår av blod upptäcktes på Helenas skor, men testades inte av Mariestadspolisen förrän efter ett år. Då på uppmaning av Rikskriminalpolisen. Blodet visade sig tillhöra Helena.

Vittnen såg bil i närheten

En gångväg gick genom skogspartiet och många använde denna som genväg för att ta sig till och från stan. 

Flera vittnen uppgav att de, under natten då Helena försvann, sett en ljus bil i närheten av gångvägen vid 02.30-tiden. Även hjulspår hittades vid en närbelägen lekplats.

Helena Andersson. Foto: Erik Follin/TT

Flera misstänkta genom åren

Genom åren har polisen i Skaraborg haft flera misstänkta i fallet, och man har hela tiden jobbat utifrån teorin att Helena bragts om livet. Detta trots att Helenas kropp aldrig har hittats.

En man anhölls skäligen misstänkt för mordet på Helena år 2017, men efter två år avskrevs han från alla brottsmisstankar då polisen inte hade någon konkret bevisning mot honom. 

DNA-spår säkrade från Helenas skor

Efter att Helenas skor skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i juni 2019 kunde polisen säkra tre DNA-spår.

Det första spåret var från en kvinna och, enligt NFC, är det troligen från Helena själv eller någon av hennes två systrar. 

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Det andra spåret var ett så kallat bland-DNA, vilket innebär att det är dna från två personer. 

– När det gäller bland-DNA så kan NFC bara söka mot en viss person som vi i så fall ska peka ut och någon sådan har vi inte, säger kriminalkommissarie Lars Johansson till SVT Nyheter Väst.

Det tredje och sista spåret tillhörde en man vars DNA inte fanns inlagt i polisens spårregister.

Kalla fall-gruppen tar över utredningen

I juni 2020 lämnades polisutredningen över till polisens Kalla Fall-grupp i Göteborg.

– Nu känns det lite som att man faktiskt har tagit till sig det som vi säger och som vi önskar och att det finns en stark vilja och önskan att reda ut detta och gå i mål med detta, sa Gabriella Andersson, Helenas storasyster, till P4 Skaraborg då. 

Man anhållen i Helena-fallet 2021

Den 23 augusti, lite över ett år efter att Kalla Fall-gruppen tagit sig an fallet och 29 år efter försvinnandet, meddelade man från polisen att en man i 60-årsåldern anhållits misstänkt för mordet på Helena. Läs mer om det här.

Mannen ska, vid tiden för försvinnandet, ha bott i Mariestad, men inget tyder på att han ha känt Helena. Nu fortsätter utredningen med förhör, tekniska undersökningar och husrannsakningar.

Källor: Allas, SVT och SR

Kommentera
Kopiera länk
Dela