Måndag 20 Sep
Stockholm

Polisen varnar för bedragarnas nya knep – efter väderkaoset

Polisen varnar för det nya knep bedragare använder sig av för att lura äldre.
Polisen varnar för det nya knep bedragare använder sig av för att lura äldre. Foto: Johan Nilsson/TT och Anders Wiklund/TT

I samband med de omfattande översvämningar som drabbade flera delar av Sverige i augusti har bedragare tagit till ett nytt knep för att komma åt värdesaker i människors hem. Nu varnar polisen för det nya tilltaget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter flera omfattande skyfall drabbades flera svenska orter och städer av översvämningar i augusti. Särskilt drabbade var villaägare vars källare fylldes av vatten.

Men nu varnar polisen för att bedragare utnyttjar just sådant extremväder för att lura äldre människor.

"Utnyttjar äldre personers rädsla"

Det är i ett inlägg på Facebook som polisen i Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög berättar om de kriminellas nya knep – som även använts i kringliggande regioner.

"Vi vill med detta inlägg varna för ett nytt tillvägagångssätt gällande åldringsbrott. Kriminella personer som specialiserat sig på åldringsbrott utnyttjar nu äldre personers rädsla för översvämning i källare", skriver de.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mer specifikt rör det sig om gärningspersoner som ringer äldre villaägare och utger sig för att arbeta med att kontrollera el och VVS i källare för att bedöma riskerna vid en översvämning.

"Strax därefter kommer arbetsklädda personer för att genomföra kontrollen i bostaden. När gärningspersonerna sedan blivit insläppta i huset utnyttjar de tillfället för att begå stöld i huset.", skriver polisen. 

Avslutningsvis uppmanar polisen alla att informera äldre anhöriga om det nya tillvägagångssättet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela