Måndag 20 Sep
Stockholm

Alexander, 16, dog i våldsam mopedkrasch under polisjakt

Alexander Storåker omkom i en mopedkrasch i samband med en polisjakt våren 2020.
Alexander Storåker omkom i en mopedkrasch i samband med en polisjakt våren 2020. Foto: Ann och Frode Storåker/SVT

Den 16-årige Alexander Storåker omkom i en våldsam mopedkrasch i maj 2020. Detta efter att ha blivit jagad av en polispatrull som misstänkte att hans moped var trimmad. I SVT:s Uppdrag granskning visar det sig nu att liknande polisjakter förekommit på flera håll i landet – trots att det är otillåtet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i maj 2020 som en civil polisbil, efter att ha tagit emot klagomål om trimmade mopeder, patrullerade i Lerum nordöst om Göteborg.

Väl på orten får polispatrullen syn på Alexander Storåker, 16, som skjutsar en vän på sin trimmade moped. Pojkarna noterar hur uniformerade poliser sitter i civilbilen och väljer att köra därifrån.

Men detta är bara början på ett händelseförlopp som slutar med en dödlig krasch.

Kraschar efter polisjakt med blåljus

En kort stund senare gör polisen en u-sväng och kör mot Alexander, som efter att ha varit stillastående med mopeden kör iväg ännu en gång.

Med både blåljus och sirener tar polisen upp jakten på pojkarna, vilka kort därpå kraschar in i en betongsugga på en gångväg.

Frode Storåker. Foto: SVT

Bägge pojkarna skadas i kraschen, men Alexanders skador är så pass omfattande att han dör på akuten – något Alexanders föräldrar Anna och Frode Storåker först får veta när de anländer till sjukhuset.

– Då kommer läkaren in och det första Anna frågar är “är han död?”. “Ja” – då rasar världen, säger Frode i SVT:s Uppdrag granskning.

Utsagorna går isär bland poliserna

Den patrull som färdades i civilbilen kom från Alingsåspolisen och utsagorna om vad som egentligen hände innan kraschen går isär.

Föraren av uppger att han stängt av blåljuset och saktat in innan de körde in på gångvägen där kraschen inträffade. Polisens kollega menar istället att de, med sirener och blåljus, följt efter pojkarna hela vägen fram till kraschen. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Vittnen på platsen instämmer med polisens kollega: bilen körde i hög hastighet på gångvägen.

Var en otillåten polisjakt

Oavsett vilken utsaga som stämmer står det klart, från polisens håll, att patruller endast får uppta en jakt på mopedister om det finns synnerliga skäl i form av misstankar om grovt brott. 

Att köra med en trimmad moped, som i Alexanders fall, är med andra ord inte tillåtet.

20 liknande fall i Sverige

Trots det visar det sig, i Uppdrag gransknings avsnitt "Moppepojkar", att polisen jagar och prejar minderåriga på moped runtom i landet – även när de bara misstänks för att ha trimmat sina mopeder.

Mer specifikt rör det sig om 20 sådana dokumenterade fall och i hela 15 av dessa har mopedisten blivit prejad eller kört omkull. Även i Lerum vittnar tonårspojkar om att detta förekommer.

Johan Lundberg. Foto: SVT

I Uppdrag granskning uppger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef i Alingsås, att han inte är av uppfattningen att polisen jagar mopeder om det inte rör sig om misstänkta grova brott.

– Det är klart att polisen har jagat mopeder om man tittar bakåt. Jag upplever inte i närtid att vi jagat mopeder på det sättet, säger han i programmet och fortsätter:

– Konsekvenserna av just den här kontrollen är ju fruktansvärda.

Misstänks för vållande till annans död

Polisen som framförde civilbilen misstänks för vållande till annans död såväl som tjänstefel, men nekar till brott. Rättegången inleds i oktober.

”Moppepojkar” sänds på SVT1 onsdag klockan 20.00 och kan även ses på SVT Play.

Kommentera
Kopiera länk
Dela