Mikael Pettersson mördades av Anatoliy Petersson och Leonard Höglind.
Mikael Pettersson mördades av Anatoliy Petersson och Leonard Höglind. - Foto: Polisen

Kärleksparet styckmördade Mikael i Karlskrona – får livstids fängelse

Anatoliy Pettersson, 22, och Leonard Höglind, 23, trodde de var 14 000 år gamla och talade ett hemligt fågelspråk med varandra.
Tillsammans mördade och styckade de Anatoliys pappa Mikael.
Kärleksparet döms nu till livstids fängelse av hovrätten.


I slutet av juli förra året anmälde Anatoliy Pettersson sin pappa Mikael Pettersson försvunnen. Tre månader senare hittades den 57-årige mannens kvarlevor nedgrävda i tre väskor i en skogsglänta på ön Varö i Karlskornas skärgård. Han hade slagits ihjäl med en skiftnyckel och sedan styckats i sex delar. 

Misstankarna riktades snabbt mot Anatoliy, som vid tiden för mordet bodde tillsammans med sin pojkvän Leonard Höglind i en lägenhet som pappan ägde. 

De båda nekade inledningsvis till att ha något med försvinnandet att göra – men den 30 oktober erkände Höglind mordet och berättade även var kroppen var nedgrävd. 

Tre månader senare erkände även Anatoliy att han dödat sin pappa.

– Jag var så jävla arg och rent av äcklad av honom, säger han i Kalla Fakta dokumentären Mytomanen - Styckmordet i Karlskrona

Anatoliy Petersson. Skärmdump: Kalla Fakta

Adopterades som fyraåring

Anatoliy adopterades från Ryssland när han var fyra år gammal. Till en början gick allt bra, men med åren fick Mikael och Birgitta Pettersson allt större problem med sin son. Pojken mobbades och hade svårt att hålla isär sanning och fantasi, berättar Birgitta i Kalla Fakta på TV4Play.

Leonard Höglind hade brottats med psykiska problem och mått dåligt, men aldrig haft med polisen att göra. Anatoliy hade däremot dömts till ungdomstjänst 2016 efter att ha ljugit om att han sett en person drunkna och larmat SOS.

Anatoliy Pettersson och Leonard Höglind trodde de var reinkarnerade

Anatoliy Pettersson och Leonard Höglind träffades på en karateklubb och blev ett par sommaren 2019. Under förhören med de båda unga männen växte en föreställning om en värld som byggde på lögner och vanföreställningar fram. 

Anatoliy övertygade Höglind om att de två var reinkarnerade och egentligen var 14 000, respektive 13 300 år gamla, och pratade ett uråldrigt "fågelspråk" med varandra. Han påstod även att de hotades av en hemlig kriminell organisation som Mikael var med i.

Leonard Höglind. Foto: Skärmdump Kalla Fakta

Mördades av ilska och ekonomiska skäl

Tillsammans drev det ett musikkafé i Karlskrona och drömde om en karriär inom musiken, men ekonomiskt gick det rakt utför. Och det var av ekonomiska skäl som kärleksparet beslutade sig för att mörda Mikael. 

Mikael hade hjälpt paret med stora mängder pengar och låtit de bo i hans lägenhet – men nu hade han bett Leonard att flytta ut eftersom han själv behövde lägenheten.

– Då blev det ytterligare hat och ilska och efter att jag och Leo pratat med varandra mycket så bestämde jag mig helt enkelt för att avsluta hans liv, säger Anatoliy i Kalla Fakta.

Livstids fängelse

Tingsrätten dömde Anatoliy Pettersson till livstidsfängelse och Leonard Höglind till 18 år för mord och brott mot griftefriden. 

Hovrätten skärpte på tisdagen straffet till livstidsfängelse för de båda. 

"Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i fråga om händelseförloppet och hur de tilltalade gemensamt planerat och medverkat till 57-åringens död" skriver hovrättslagmannen Björn Hansson i ett pressmeddelande.

I Kalla fakta som visas på TV4 Play och sänds klockan 21.00 i TV4 torsdag 16 september berättar Birgitta Pettersson om mordet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.