Söndag 24 Okt
Stockholm

Zodiacmördaren kan ha hittats – efter ett 50 år långt mysterium

Zodiacmördaren
Nu menar kalla fall-gruppen att de kan ha hittat Zodiacmördaren. Foto: Eric Risberg/AP/TT och The Case Breakers.

Zodiacmördaren skakade invånarna i San Francisco under slutet av 1960-talet, och är känd som en av USA:s värsta seriemördare. Nu kan en kalla fall-grupp äntligen ha identifierat mannen bakom aliaset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den världskända Zodiacmördaren, som misstänks har mördat uppemot fem människor i San Francisco under 1960-talet, har gäckat den amerikanska polisen i över 50 år. Fallen förblev olösta samtidigt som Zodiacmördaren hånade myndigheterna med brev skrivna i chiffer. Enligt mördaren själv kunde det röra sig om 37 offer.

Det olösta mysteriet har inspirerat till flera filmer och böcker och alla som blivit investerade i fallen har nog ställt sig frågan: Vem är egentligen Zodiacmördaren? Nu kan kalla fall-gruppen "Case Breakers" vara nära en lösning, skriver Fox News.

"Case Breakers" består av närmare 40 före detta utredare, militära tjänstemän och journalister.

Kriminalutredarna David Toschi och William Armstrong går igenom ett mordoffers kläder. Foto: Susan Ehmer/The San Francisco Chronicle/AP/TT

Gary Francis Poste misstänks vara "Zodiackiller"

Mannen som pekats ut att ligga bakom morden heter Gary Francis Poste och gick bort år 2018. Enligt tidningen har nya rättsmedicinska bevis och foton hittats i mannens mörkrum. Särskilt anmärkningsvärt är en bild på Poste, där han har ett ärr i pannan, som matchar en skissbild av Zodiacmördaren.

Postes namn visade sig också vara en viktig nyckel till att knäcka vissa chifferskrivna brev.

År 2020 knäcktes ett av breven som hade skickats till tidningen San Francisco Chronicle år 1969, där polisen bland annat kunde utläsa raderna: 

”Jag hoppas ni har ett roligt när ni försöker fånga mig. Jag är inte rädd för gaskammaren eftersom den kommer att skicka mig till paradiset desto snabbare, för nu har jag tillräckligt många slavar som kan arbeta för mig”.

Ett av breven från Zodiacmördaren. Foto: The San Francisco Chronicle/AP/TT

Kan vara skyldig till ännu ett mord

Gruppen har också misstankar om att mannen i fråga även är skyldig till mordet på 18-åriga Cheri Jo Bates den 31 oktober 1966 i Kalifornien. Det är två år innan det första mordet som kopplades till Zodiacmördaren, och de uppger för Fox News att de hittat flera kopplingar mellan 18-åringen och Poste.

Poste arbetade som målare i över 40 år och på platsen där Bates mördades hittades bland annat en klocka med färgstänk på – även ett skoavtryck som matchar en av Postes kängor.

År 1967 skickades ett brev, som misstänktes vara från Zodiacmördaren, som kopplades till fallet. Men år 2016, över 40 år senare, skickades ännu ett anonymt brev där det stod att allt bara varit ett "sjukt skämt".

Polisen i San Francisco har avböjt att kommentera fallet vidare, och hänvisar till att utredningen av vem som är Zodiacmördaren, fortfarande pågår. Det rapporterar Fox News.

Kommentera
Kopiera länk
Dela