Måndag 6 Dec
Stockholm

15-åring åtalas för knivattack i Eslöv – ville kränka folkgrupp

En 15-årig pojke åtalas misstänkt för bland annat mordförsök efter knivattacken i Eslöv.
En 15-årig pojke åtalas misstänkt för bland annat mordförsök efter knivattacken i Eslöv. Foto: Johan Nilsson/TT

Den 15-åriga pojke som häktats efter knivattacken vid en skola i Eslöv åtalas misstänkt för bland annat mordförsök – något han nekar till. Han ska, enligt åtalet, ha inspirerats av massakrer och hans motiv tros ha varit att kränka en folkgrupp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 19 augusti i år som en lärare på en skola i Eslöv knivhöggs och fick livshotande skador. Efter en omfattande polisinsats kunde polisen gripa en 15-årig pojke som var elev på skolan. Läs mer om det här.

Pojken åtalas efter knivattacken i Eslöv

Nu åtalas pojken för mordförsök på läraren, olaga mot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet.

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv.

Inspirerades av skolmassakrer

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt åtalet ska gärningen ha varit planerad – dock inte mot läraren i sig. Utredningen visar också att pojken varit inspirerad av skolattacker och massakrer som ägt rum både i Sverige och utomlands.

Motivet var att kränka folkgrupp

Pojkens motiv ska, enligt åtalet, ha varit att kränka en folkgrupp eller en annan grupp baserat på deras ras, hudfärg, ursprung, religion eller sexuella läggning.

Bevisläget beskrivs som "gott" av åklagaren eftersom pojken själv filmat hela händelsen. Han nekar emellertid till mordförsök, men har tidigare uppgett att han erkänner grov misshandel. 

Datum för rättegången, som väntas ta fem dagar, har ännu inte satts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela