Söndag 28 Nov
Stockholm

Misstänkte 15-åringens kusliga video visar skolattacken i Eslöv

Den misstänkte 15-åringen livesände knivattacken i Eslöv i augusti.
Den misstänkte 15-åringen livesände knivattacken i Eslöv i augusti. Foto: Polisen

Den 15-åriga pojke som misstänkt för knivattacken mot en lärare på en skola i Eslöv var enligt egen utsago delaktig i planeringen av flera skoldåd, och livesände sitt eget dåd.
– Jag är antimuslim, antiislam, säger han i förhör med polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 19 augusti i år som en lärare på en skola i Eslöv knivhöggs och fick livshotande skador. Efter en omfattande polisinsats kunde polisen gripa en 15-årig pojke som var elev på skolan. Läs mer om det här.

I fredags åtalades pojken för mordförsök på läraren, olaga mot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål, sade kammaråklagare Pernilla Nilsson då i ett pressmeddelande.

Pojken hade dödslista på elever i Eslöv

Bland de beslag som polisen gjort efter attacken visar det sig nu ha funnits en lista över de lärare och elever som han planerade att döda i samband med attacken, då han bar en 17 centimeter lång tvåeggad kniv.

I livesändningen visade pojken upp kniven som användes i attacken. Foto: Polisen

”Jag försöker döda så många jag kan”, skriver han i sin plan, enligt Aftonbladet som tagit del av förundersökningsprotokollet.

Enligt TT har pojken själv sagt i förhör att det ska röra sig om elever som visat stöd för priderörelsen.

Lyssnade på tysk marschmusik och sände attacken

I förundersökningsprotokollet framgår också att pojken livesänt knivattacken på Twitch – under titeln "Hej alla! Nu ska jag skjuta i min skola" – samtidigt som han lyssnar på tysk marschmusik.

Klippet, som togs bort av polis kort efter händelsen, visar hur den 15-åriga pojken hugger läraren i magen, medan elever skriker i bakgrunden. Därefter rör han sig skrattande genom skolan, sliter ner affischer och kastar krukor – för att sedan återvända till den skadade läraren.

Pojken gjorde tummen upp under livesändningen. Foto: Polisen

”Hur känns det?”, frågar han skrattandes läraren, enligt Aftonbladet

Planerade andra skolattacker online

Den 15-åriga pojken ska ha varit inspirerad av terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland 2019, då en högerextremistisk man sköt ihjäl 51 personer vid två separata moskéer.

– Jag är antimuslim, antiislam, säger pojken i förhör, rapporterar TT

Pojken var maskerad, och utrustad med kamera, under attacken i Eslöv. Foto: Polisen

Enligt förundersökningen ska pojken, i förhör med polisen, ha uppgett att han planerat liknande skolattacker online med andra personer inom och utanför Sverige. 

Beundrade Hitler och ritade hakkors

Utöver "dödslistan" ska man ha hittat ett omfattande material om vit makt-rörelsen på pojkens dator – och han ska även ha haft en uttalad beundran för naziledaren Adolf Hitler.

I pojkens rum i hemmet i Eslöv fann man hakkors ritade på väggarna, samt flera vapendelar. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela