Söndag 28 Nov
Stockholm

Uppgifter: Einár ringde rapparen – strax efter skjutningen

Nils "Einar" Grönberg sköt ihjäl i Hammarby sjöstad den 21 oktober.
Nils "Einar" Grönberg sköt ihjäl i Hammarby sjöstad den 21 oktober. Foto: Henrik Montgomery/TT/Pexels

En av rapparna som var med när Nils "Einár" Grönberg mördades besköts dagen innan. Direkt efter skjutningen blev han uppringd av "Einár" på Snapchat, enligt källor till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagarna innan mordet umgicks Nils "Einár" Grönberg med två andra rappare – båda med kopplingar till kriminella nätverk. De två var även med på mordkvällen, men ignorerades av mördarna, läs mer om det här.  

Kvällen för dödsskjutningen blev en av rapparna utsatt för en skjutning i en musikstudio i Sätra – men ingen skadades. Kort efter skjutningen anlände även den andra rapparen till platsen, läs mer om det här.

Minnesplats för Nils "Einár" Grönberg. Foto: Jessica Gow/TT

Ringde upp rapparen

Enligt en källa till Aftonbladet ringde Nils Einár Grönberg upp rapparen på Snapchat kort efter skottlossningen. 19-åringen ska ha varit förvånad över det som skett och bad att få träffa honom i stan. 

Enligt tidningens källa visste både Einar och rapparen vem som låg bakom attacken i Sätra. 

Mordet skedde på en innergård i Hammarby sjöstad. Foto: Henrik Montgomery / TT

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela