Stockholm

Tre IS-kvinnor anhållna för misstänkta för krigsbrott

IS-kvinnorna som landade i Sverige på torsdagen kommer att delges misstanke om krigsförbrytelse.
IS-kvinnorna som landade i Sverige på torsdagen kommer att delges misstanke om krigsförbrytelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Michael Probst/AP/TT

De tre IS-kvinnor som återvände från Syrien till Sverige, tillsammans med åtta barn, under torsdagen har anhållits misstänkta för krigsbrott.


Läs mer

Tre svenska IS-kvinnor, samt åtta barn, landade på Arlanda vid 17-tiden på torsdagen. Där möttes de av socialtjänsten, läkare och polis.

Alla barn, varav två saknar föräldrar, omhändertogs direkt av myndigheterna. 

IS-kvinnorna anhållna för krigsförbrytelse

Under torsdagskvällen anhölls samtliga tre kvinnor misstänkta för krigsförbrytelse.

– Förhör kommer nu att hållas och efter det kommer jag fatta beslut om huruvida hon ska begäras häktad eller släppas på fri fot, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som är förundersökningsledare för ett av ärendena, i ett pressmeddelande.

IS-kvinnorna har landat på Arlanda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andra utvisningen av IS-anhängare

De tre kvinnorna och deras barn är den andra gruppen av IS-anhängare som utvisas på livstid till Sverige av det kurdiska självstyret i Syrien. 

Detta efter att kurdiska myndigheter, i somras, uppgett att det saknas tillräcklig bevisning för att kunna ställa dem inför rätta i landet – samtidigt som de anses utgöra ett säkerhetshot. 

Ann Linde: "Kommer få stå för sina handlingar"

I en kommentar till TT uppger utrikesminister Ann Linde att utvisningen skett på ett kontrollerat sätt och att konsekvenserna väntar för IS-kvinnorna.

”De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver Linde.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.