Söndag 28 Nov
Stockholm

Einárs nya låt "blev bensin" i konflikten – här är låttexten

Rapparen Nils "Einár" Grönberg blev 19 år gammal
Rapparen Nils "Einár" Grönberg blev 19 år gammal. Foto: Adam Ihse/Erik Simander/TT

Nils "Einár" Grönberg levde sin sista tid i livet under intensifierade hot. Nu lyfts en av hans senaste låtar fram som en misstänkt faktor till det. I den drar han paralleller som kan kopplas till en annan dödsskjutning som ägde rum tidigare i våras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax före klockan elva på torsdagskvällen inkom uppgifter om en skjutning i Hammarby Sjöstad i Stockholm. En person hade träffats med flera skott och avled omkring 00.45 av sina skador.

Under fredagen kan polisen bekräfta för Mitt i att det var den prisbelönte rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, som blev skjuten i dådet. Nätverkskriminalitet antas ligga bakom dödsskjutningen. 

Polisen har inlett en förundersökning om mord, men har inte gjort några gripanden ännu.

Läs mer om dödsskjutningen här.

Mordplatsen i Hammarby Sjöstad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Einár blev kidnappad våren 2020

Motivet till händelsen är inte klarlagt, men enligt en poliskälla till SvD har flera allvarliga händelser lett fram till gårdagens dödsskjutning.

En av dem ägde rum under våren 2020, då Einár blev kidnappad av personer med koppling till kriminella nätverk. Två av personerna som senare dömdes för inblandning i människorovet är välkända svenska rappare. 

– Efter kidnappningen blev det värre, han drogs djupare in i alltihop. Han behövde visa att han inte blev knäckt av det som hände, säger poliskällan till SvD.

"Blev som bensin på brasan"

När en av de numera dömda rapparna satt häktade i väntan på rättegång efter kidnappningen blev hans lillebror skjuten till döds. Skjutningen ägde rum i Kista tidigare i våras.

Händelsen trots därefter ha refererats till i en av Einárs senaste låtar på ett nedsättande vis – och blev enligt SvD:s källa "som bensin på brasan".

Så här lyder texten i Einárs låt

”Folk här är tokiga, spela inte roliga

Jalla, låt oss se vem av oss som är modigast

Efter du är gone, jag ser till att din bror ....”

Under den senaste tiden har hotbilden mot Einár intensifierats. Bara dagar innan han sköts ihjäl mottog han dödshot på Instagram – mer om de kan du läsa här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela