Söndag 28 Nov
Stockholm

Artisten Einár, 19, död efter skjutning i södra Stockholm

Einár blev 19 år gammal
Einár blev 19 år gammal. Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Sent under torsdagskvällen larmades polisen om en skottlossning i Hammarby Sjöstad. Offret i dödsskjutningen var den prisbelönte rapparen Einár.
– Han har träffats av flera skott och avled på plats, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax före klockan elva på torsdagskvällen inkom uppgifter om en skjutning i Hammarby Sjöstad i Stockholm. En person hade träffats med flera skott och avled omkring 00.45 av sina skador.

Under fredagen kan polisen bekräfta för Mitt i att det var den prisbelönte rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, som blev skjuten i dådet. 

– Han har träffats av flera skott och avled på plats när polisen gav första hjälpen tillsammans med ambulanspersonal, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm, till Aftonbladet.

Foto: Christine Olsson/TT

"Man letar efter fler än en person"

Polisen har inlett en stor insats i jakten på den, eller de som ligger bakom dödsskjutningen. Under natten har vapensökande hundekipage och dna-hundar sökt på, och omkring mordplatsen.

Enligt vittnen ska två personer i mörka kläder ha setts lämna platsen efter mordet. Polisen vill emellertid inte ge något signalement på personerna, men bekräftar att det tycks röra sig om fler än en gärningsperson.

– Vi har fått in uppgifter om att ett antal gärningspersoner avvikit från platsen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i region Stockholm, till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan återstår det att se i utredningen exakt hur många personer det rör sig om och vilken roll de haft i det som inträffat.

I området där Einár sköts ihjäl finns flera kameror som kan ha fångat mordet på film. Polisen har samlat in filmmaterial från platsen som nu ska analyseras. Mer om det kan du läsa här.

Ingen misstänkt är gripen

Under natten har flera personer tagits in på polisförhör och vissa av dem har fått följa med till polisstationen.

Det rör sig om vittnen som har gjort viktiga iakttagelser och vars uppgifter kan ha stor betydelse i utredningen. 

En förundersökning om mord är inledd. Ingen är gripen misstänkt för mordet.

Foto: Christine Olsson/TT

– Vi arbetar vidare nu med förhör och tekniska analyser, sedan ska det materialet sammanställas och analyseras vidare, säger Wikdahl till Nyheter24.

Okänt motiv till dödsskjutningen

Motivet till dödsskjutningen är ännu okänt, men det antas vara gängrelaterat eftersom Einár haft en hotbild mot sig under flera års tid, vilket Nyheter24 rapporterat om. Polisen vill dock inte bekräfta detta i nuläget.

– Vi arbetar brett. Det gäller att inte låsa sig vid någon specifik teori, säger Wikdahl till Nyheter24.

Polisens uppmaning: Dela inga bilder

Under natten och morgonen har det börjat spridas bilder på vad som sägs vara Einár i sociala medier.

Polisen har inte uttalat sig om identiteten på personen på bilden, men avråder starkt från att dela bilder på brottsoffer.

– Det jag kan säga generellt är att det är högst olämpligt att dela bilder på brottsoffer, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Nu hyllas Einár på sociala medier

Under fredagsmorgonen sörjs Einár av en hel rad svenska kändisar och branschkollegor.

En av dem är artisten Viktor Leksell, som var nära vän med den avlidne rapparen.

"Den Nisse som jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksfull kille och det är så jag kommer minnas dig föralltid. Fan att det skulle bli såhär. Min älskade vän, Vila i frid. Vi ses på andra sidan", skriver Leksell på Instagram. 

Läs hela det känslosamma inlägget här.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och på kort tid blev Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela