flashback
Marcus Jannes blev 21 år gammal. - Foto: Privat och Johan Nilsson/Scanpix/TT

Marcus Jannes, 21, avslutade sitt liv på Flashback

I oktober 2010 valde 21-åriga Marcus Jannes att avsluta sitt liv. Bakom skärmarna satt tusentals användare och följde självmordet live – påhejande eller oroligt. Marcus sista inlägg blev: "alright, let's do it".


För elva år sedan, den 11 oktober år 2010, strax innan klockan slagit 12 på förmiddagen startades en tråd på internetforumet Flashback. "Har bestämt mig nu för att ta livet av mig genom att hänga mig", skrev användaren som start på tråden – bakom skärmen i Järna satt 21-åriga Marcus Jannes. Han satte sedan upp en webbkamera och hans självmord följdes live, med en bild i sekunden från kameran, av tusentals användare.

Tråden fylldes på med uppmaningar och hån – men även de som erbjöd sitt stöd. Den första användaren skrev "Lycka till".

I tråden skrevs bland annat inlägg med raderna: "Du kommer aldrig våga, du är för feg", "Är det långt kvar? Jag ska åka och jobba snart nämligen...." och "Ännu en patetisk själ som väljer den feges utväg".

13.13 var Marcus död. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Självmordet på Flashback: "Du kommer aldrig våga"

Marcus Jannes hade högfungerande autism, vilket gjorde det svårt för honom att förstå sin omvärld. Hans mamma beskriver i P3 dokumentär att han oftast mådde bra, och var en social och empatisk person. Men självmordstankarna kunde komma helt utan förvarning. Även om de kunde vara i så kort som fem minuter, var de väldigt starka när de slog till.

"Nja asså jag mår inte så jätte dåligt idag, men grejen är den att jag har varit självmordsbenägen det senaste halvåret men det har alltid varit en så läskig grej att ta livet av sig som du kanske kan förstå...", förklarade Marcus själv i tråden på Flashback.

Marcus Jannes började ångra sig

Sveriges radio har även pratat med en kvinna som under tiden var mammaledig, och som var en av användarna under Marcus livesändning. Hennes egen bror var ofta inne i Flashbacks forum, som tog livet av sig några år tidigare.

Efter det försökte hitta förståelse i det tragiska som skett och började även hon fördriva tiden på forumet. Tråden döpt till "Hängning" fångade därför hennes blick. Hon var även den som skrev de inlägg som försökte få Marcus att avstå – och uppmanade honom att skriva ett avskedsbrev.

– Jag fick någon form av chock, jag blev apatisk, berättar hon i dokumentären.

Strax innan tiden för självmordet skrev Marcus att han började ångra sig, och att det var dags att skynda sig. Han sätter upp en webbkamera och genom en länk kan användarna se vad som händer. Marcus sista trådinlägg löd: "alright, let's do it".

Polisens ingripande följdes av användarna

Strax efter 13 publicerade Marcus ett sista inlägg på Facebook, där han meddelade att han kommer att ta livet av sig. Inom kort nåddes Marcus mamma av oroliga anhöriga och hon bestämde sig för att direkt ta sig till sin son.

– Jag försökte ringa honom men fick inte tag i honom. Då åkte jag dit och knackade på men ingen öppnade. Det var hög musik på i lägenheten. Jag ringde polisen, som redan var i Järna på vår gamla adress eftersom någon hade larmat. När polisen bröt upp dörren var jag med men då var han redan död, säger Marcus syster till Aftonbladet.

Samtidigt som poliserna försöker att rädda Marcus liv får en av dem syn på datorskärmen – och ser plötsligt sig själv, berättar han i P3 dokumentär. När de lokaliserat kameran täcker de den – men Marcus liv avslutades framför tusentals tittare.

Ljus och blommor nära Marcus hem 2010. Foto: Johan Nilsson/TT

Marcus död ledde till att diskussionen om självmord växte sig starkare i Sverige, något som det fram tills då inte pratades om i samma utsträckning som idag. Efter händelsen har Flashback fått stark kritik, och även Marcus tråd, där flera kränkande inlägg ligger kvar, har kritiserats.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Suicidezero, fakta och råd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.