Veronica Lin, 30, mördades i Högsbo i mars 2003.
Veronica Lin, 30, mördades i Högsbo i mars 2003. - Foto: Privat/SVT

Mordet på Veronica Lin: Miljonärsmaken, friandet och sonens vädjan

Veronica Lin, 30 år, hittades mördad i en lägenhet i Göteborg 2003. Över tio år senare döms hennes miljonärsmake You Lin för att ha beställt mordet – men han frias senare. Nu vädjar sonen, i SVT:s ”Veronica och den kinesiska miljonären, om svar från pappan.
– Jag undrar vad som egentligen hände mellan dig och min mamma.


Vid tiden då Veronica Lin, 30, anmäldes som försvunnen, den 18 mars 2003, bodde hon hemma hos sina föräldrar i en lägenhet i Högsbo i sydvästra Göteborg. 

Samma dag hade hon lämnat sin treårige son Marcus på förskolan, och varit på Chalmers där hon pluggade till byggnadsingenjör. 

Men denna tisdagskväll kom Veronica, som vanligtvis alltid var hemma i tid, aldrig hem – och misstankarna riktades snabbt mot hennes make: den kinesiske miljonären och affärsmannen You Lin. 

Veronica Lin hittas mördad – hos grannen

Dagen därpå, den 19 mars 2003, lyckades polisen spåra Veronica Lins mobiltelefon och det visade sig att den befann sig betydligt närmare än vad de trott: i grannlägenheten en våning under föräldrarnas lägenhet.

Veronica Lin och You Lin. Foto: Privat/SVT

Väl inne i bostaden påträffades Veronica mördad. Detta medan lägenhetsinnehavaren, en kinesisk man vid namn Qingzhong Tang, 44, var försvunnen.

You Lin grips och häktas misstänkt för mordet

Snart framkom det uppgifter om att maken, och Marcus pappa, You Lin, som Veronica Lin ansökt om skilsmässa från bara drygt två månader tidigare, rest från Kina till Sverige vid tiden och befunnit sig i Göteborg då Veronica mördades. 

Han greps och häktades kort därefter, misstänkt för mordet på Veronica. Men den välbärgade affärsmannen hade ett vattentätt alibi, som dessutom kunde styrkas genom material från övervakningskameror. 

I brist på bevis släpptes You Lin från häktet efter ett par veckor och han reser tillbaka till Kina. Grannen Qingzhong Tang, som fortsatt är försvunnen och vars mobiltelefon kunde spåras söderut genom Sverige, var emellertid fortsatt anhållen i sin frånvaro. 

Grannen Tang hittas mördad och styckad i Högsbo

Men bara några dagar efter det att You Lin släppts på fri fot kunde polisen göra ytterligare ett makabert fynd. 

En hundägare hade då kontaktat polisen efter att hennes hundar, vid upprepade tillfällen, markerat nedanför en balkong på flerfamiljshuset där Veronica Lin hittats mördad. 

I en grund grav under balkongen hittade polisen grannen Qingzhong Tang, mördad och styckad – vilket enligt den tekniska undersökningen skedde innan mordet på Veronica. Det stod också klart att blodspår, från en okänd man med asiatiskt påbrå, fanns i grannens lägenhet, och att spår från samma man fanns i det hotellrum på Sheraton som You Lin bott på.

Döms och frias för mordet på Veronica Lin

Blodspåren, och det faktum att även Qingzhong Tang mördats, gav upphov till teorin om att You Lin anlitat en torped för att mörda hustrun som ville skiljas från honom, och att grannens lägenhet användes för dådet.

– Min gissning är ju att Tang vägrade upplåta sin lägenhet och att det var därför han röjdes ur vägen, säger Veronica Lins pappa, Stig Lindgren, i SVT:s nya dokumentär ”Veronica och den kinesiska miljonären”.

Veronica Lin och You Lin. Foto: Privat/SVT

Polisen var inne på samma linje redan 2005. You Lin anhålls då, misstänkt för anstiftan till mordet på Veronica, i sin frånvaro. Men det saknas utlämningsavtal med Kina, och det dröjer därför ända fram till 2014, när den välbärgade affärsmannen är på en resa i Storbritannien, innan han kan gripas och överlämnas till Sverige.

Väl på svensk mark dömdes You Lin i tingsrätten till livstids fängelse för anstiftan till mord på både Veronica och Qingzhong – men i efterhand ansågs en nämndeman vara jävig och när rättegången sedan togs om friades han på samtliga åtalspunkter. 

Misstänks ha strypt nya hustrun i Thailand

Sedan dess har åklagaren i fallet överklagat domen till hovrätten, men utan framgång eftersom You Lin, som lämnade Sverige efter den friande domen, inte kunnat nås för att delgivning. 

Men Sverige är inte det enda landet där mannen misstänks för brott. Året innan han fördes till Sverige för rättegång, i februari 2013, hittades han nya hustru död på thailändska Koh Samui. 

Affärsmannen You Lin. Foto: Privat/SVT

You Lin uppgav att hon drunknat, men den rättsmedicinska undersökningen konstaterade istället att hon blivit strypt till döds. Även denna gång riktades misstankarna mot affärsmannen, som hann fly landet innan en förundersökning inleddes. 

Veronica Lins son Marcus: ”Undrar vad som hände”

Nya förhandlingar i fallet om mordet på Veronica Lin väntas inledas under våren 2022, men det förutsätter att You Lin hunnit delges innan dess och finns på plats i Sverige.

Sonen Marcus, idag 22 år, fick veta omständigheterna kring sin mammas död när han var tio år gammal och har inte träffat sin pappa sedan han var tre år gammal. 

Sonen Marcus söker svar på vad som hände med hans mamma. Foto: SVT

Han tvivlar på huruvida det kommer att bli någon rättegång nästa år, men hoppas få någon form av svar från sin pappa om vad det var som skedde den där kvällen i mars för nästan 20 år sedan.

– Jag har hört mycket från andra genom åren. Både positiva och negativa saker, om hemska handlingar. Jag undrar vad som egentligen hände mellan dig och min mamma, skriver han i ett öppet brev till pappan som han läser upp i SVT-dokumentären.

Dokumentären "Veronica och den kinesiske miljonären" sänds på SVT på söndagar klockan 22.00.

Källa: SVT:s "Veronica och den kinesiske miljonären", Expressen, Aftonbladet och Allas

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!