Tisdag 7 Dec
Stockholm

Kärleksparet mördade 78-åriga grannen – lämnades att dö

Tortyrmord.
Den 78-årige mannen hittades mördad i sin bostad i januari i år. Foto: Polisen

Ett triangeldrama slutade med att en oskyldig granne mördades under tortyrliknande former, allt för att han vägrade låna ut sin bil till paret.
Nu döms Miriam Andersson, 41, och Jesper Hultman, 31, till livstids fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I januari i år hittades en 78-åring man död i sin bostad norr om Karlskrona. Misstankarna riktades tidigt mot mannens grannar, kärleksparet Miriam Andersson, 41, och Jesper Hultman, 31. Det visade sig att 78-åringen fallit offer för ett triangeldrama, mellan paret och en annan man, och orsaken ska vara att offret inte ville låna ut sin bil.

Miriam Jessica Andersson och Jesper Hultman skulle döda en annan man

År 2019 inledde nu morddömde Miriam Andersson, som kallas för sitt andranamn Jessica av anhöriga, en kärleksrelation med en man som hon haft kontakt med på Facebook, som även var och hälsade på henne vid något tillfälle. Men för Andersson fanns det även ett annat syfte med relationen, då hon lånade pengar av mannen, vilket han senare tröttnade på.

När han krävde att få tillbaka pengarna från Andersson var det hennes sambo Jesper Hultman, som tog över kontakten. Hultman hotade mannen flera gånger och ska ha sagt, enligt förhör med mannen, ”jag kommer upp till dig och jag ska skjuta dig”.

Högg mannen 25 gånger och hoppade på huvudet

Det var då som den dödshotade mannen polisanmälde Jesper Hultman. Men den 14 januari hörde Miriam Andersson av sig till sitt kärleksintresse och sa att hon skulle komma över. Paret hade då, enligt domen, planer på att döda honom.

Men de behövde en bil för att kunna ta sig till mannen, som befann sig i Eksjö, och vände sig då till den 78-åriga grannen.

Offrets fönsterruta till ytterdörren var krossad. Foto: Polisen

När offret vägrat att lämna ifrån sig bilen attackerade paret mannen och högg honom över 20 gånger i buken med en kniv de hade med sig. Sedan sparkade de och hoppade på hans huvud. Efter det ska de ha kastat en tv på honom, och slagit honom i huvudet med en kaffekanna så den gick sönder.

"Gärningen har föregåtts av planering, den har filmats och det har varit ett långt ochutdraget händelseförlopp innefattande svår dödsångest och svårt lidande förmålsäganden som uppenbart har varit vid liv en längre tid och själv lyft sitt huvud vid ivart fall två tillfällen", skriver Blekinge tingsrätt i domen.

I samband med mordet stal paret offrets plånbok med kontanter, och bilen. De återvände till huset dagen efter mordet och stal ytterligare föremål, bland annat kött från frysen och ett dragspel.

Offret hittades av sin son den 17 januari.

"Levde när han lämnades på platsen"

Åtalet väcktes mot slutet av sommaren och den 17 november föll domen. Båda parter döms till livstids fängelse för mordet på den 78-årige mannen, men även för grovt rån och grov stöld. De ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

– Offret hade tortyrliknande skador och var medvetslös till följd av hjärnskada efter våldet. Mannen var helt försvarslös, sade åklagare Hedvig Lundblad under sin slutplädering, enligt SVT Nyheter Blekinge, och fortsätter:

– Offret måste ha upplevt dödsångest och levde när han lämnades på platsen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Jesper Hultman har erkänt till grov misshandel, men nekar till mord. Miriam Andersson nekar både till mord, och att hon ska ha orsakat något våld överhuvudtaget. 

Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas, menar de morddömdas advokater, enligt Expressen. De menar att paret inte borde dömas till livstid, då handlingen inte ska ha varit planerad, och i och med att Miriam Andersson hävdar att hon endast är ett "vittne" till dådet.

Både Jesper Hultman och Miriam, eller Jessica, Andersson är dömda sedan tidigare för bland annat stöld och narkotikabrott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela