Måndag 6 Dec
Stockholm

Einár sprang till fel port – sköts ihjäl när blippen inte fungerade

Nils "EInar" Grönberg sköts ihjäl utanför en port i Hammarby sjöstad.
Nils "EInar" Grönberg sköts ihjäl utanför en port i Hammarby sjöstad. Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT

Rapparen Einár sprang till fel port när han flydde från mördarna.
När nyckelbrickan inte fungerade kom skyttarna ikapp – och avrättade 19-åringen på mycket nära håll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ingen har gripits för mordet på Nils "Einár" Grönberg i Hammarby sjöstad i Stockholm för en dryg månad sedan, men bilden av vad som hände när den 19-årige rapparen sköts ihjäl blir allt mer detaljerad. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet mötte Einár upp två personer han kände, båda med kopplingar till gängkriminella, i ett cykelförråd nära sitt hem. 

När de lämnade förrådet dök mördarna upp utanför. En av männen hade av okänd anledning vänt tillbaka ner till cykelförrådet och sökte skydd där, medan Nils Grönberg och hans vän flydde åt varsitt håll. 

Einárs mördare är fortfarande inte gripna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Blippen fungerade inte

Einar kom undan omkring åtta skott när han flydde in på en innergård, men istället för att springa till sin port tog han den som var närmast. 

När nyckelbrickan inte fungerade, hann mördarna ikapp och sköt 19-åringen med ett skott i bröstet och ett i huvudet i vad som beskrivits som en ren avrättning. 

Även vännen som flydde åt andra hållet blev beskjuten. Ärendet utreds som mordförsök, läs mer om det här.

Einár kan ha blivit förråd

Innan mordet hade Nils Grönberg blivit allt mer orolig för sitt liv, och sökt skydd hos flera olika kriminella grupperingar. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet från polisen finns uppgifter som tyder på att 19-åringen blev förråd av någon han litade på. 

– Det fanns många som ville honom illa och många med mycket avundsjuka mot honom för att han var så framgångsrik, därför har man flera möjliga hypoteser man kollar på, säger en källa till tidningen.

Minnesplats i Hammarby sjöstad för Einár. Foto: Jessica Gow/TT

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela