Onsdag 8 Dec
Stockholm

Raplåt och video utreds efter dödsskjutning: "Mordmanual"

En raplåt och musikvideo granskas efter mordet i Araby i Växjö.
En raplåt och musikvideo granskas efter mordet i Araby i Växjö. Foto: Carl Carlert/TT

En 28-årig man sköts till döds med fem skott i Växjö i september. Nu är en raplåt, och tillhörande musikvideo, högintressant i polisutredningen.
– Det är en manual för hur mordet skulle gå till, säger mordutredaren till Smålandsposten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i september i år som en 28-årig man sköts till döds i vad som beskrivits som en ren avrättning i stadsdelen Araby i Växjö. 

Redan tidigt i utredningen uppgav polisen att dödsskjutningen kopplas samman med en pågående gängkonflikt i området. 

Gängkonflikt bakom mordet i Växjö

Faktum är att polisen till och med specificerade vilka parter som var inblandade i konflikten: en "somalisk sida" och en "arabisk sida", där den mördade mannen tillhörde den senare.

Araby är en stadsdel i centrala Växjö. Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi tyckte att det var viktigt att förklara det för de boende i området, säger Växjöpolisens presstalesperson Robert Loeffel till Expressen.

Raplåt kan ligga bakom: "Manual för mordet"

Enligt Smålandsposten ska en raplåt, och en tillhörande musikvideo, inspelad av den "somaliska sidan" nu granskas i den pågående polisutredningen.

– När vi har tagit del av texterna och bilderna efter mordet drar vi slutsatsen att det är en manual för hur mordet skulle gå till. Texten avser enligt vår uppfattning den man som sköts, säger polisens mordutredare Carl-Gustaf Rask, till tidningen

Musikvideon och likheterna med mordet i Araby

Raplåten och musikvideon ifråga, som totalt har drygt en miljon spelningar och visningar på Spotify och Youtube, släpptes en månad innan mordet. 

Både texten och videon innehåller, enligt VXO News som hänvisar till Smålandsposten, flera likheter med dödsskjutningen:

Foto: Carl Carlert/TT
  • I låttexten uttrycks det att en person ska skjutas med totalt fem skott, vilket också var fallet vid mordet.
  • I videon kan en man ses bli skjutas och personen som avlossat skotten flyr, likt mordet, på en elsparcykel.

Rapparen från den "somaliska sidan", och hans entourage, dyker också upp i videon – bärandes på automatvapen och med ett tydligt budskap: en "dräng" ska "skickas hem".

Polisen ska, enligt Smålandsposten, ha tagit emot uppgifter som gjort gällande att mordoffret från den "arabiska sidan" i konflikten ska ha blivit kränkt av låtens innehåll.

Foto: Carl Carlert/TT

Rapparen och flera andra är frihetsberövade

Flera personer har gripits och häktats efter mordet i Växjö. Två av dem, en 17- respektive 18-årig man, pekas ut som mördare, medan tre andra unga män sitter häktade misstänkta för medhjälp till mord.

Den aktuella rapparen har även han häktats – men då för grovt vapenbrott efter att polisen hittat två vapen i hans bostad. 

Den ansvariga åklagaren i fallet, Emma Berge, begärde att han skulle häktas för anstiftan till mord med raplåten i åtanke, men tingsrätten bedömde att bevisningen inte var tillräcklig.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela