gisslandramat.
De två intagna, Isak Dewitt och Haned Mahamed Abdullahi, döms till sju års fängelse efter gisslandramat. - Foto: Polisen

Två intagna döms till sju års fängelse efter gisslandramat

I somras togs två kriminalvårdare vid Hällbyanstalten som gisslan av två beväpnade intagna. För att släppa dem fria krävde de ett tjugotal kebabpizzor. Nu döms Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi till sju års fängelse.


Strax efter lunchtid den 21 juli i år fick polisen in ett larm från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, där två kriminalvårdare hölls som gisslan av två beväpnade intagna.

De släpptes senare samma dag, i olika omgångar, efter att de intagna fått en omfattande leverans kebabpizzor.

– De misstänkta männen barrikaderade sig i ett vaktrum på anstalten och höll under cirka nio timmar två från personalen som gisslan. Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, sade kammaråklagare Frida Hamberg, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, när männen åtalades.

Foto: Polisen

Döms de till 7 år fängelse för gisslandramat

Nu döms Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi i Eskilstuna tingsrätt för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning. Bägge männen ska även betala skadestånd till kriminalvårdarna som togs som gisslan.

De döms till sju års fängelse, som ska avtjänas utöver de långa fängelsestraff de redan avtjänar.

"Vid bedömningen av straffets längd har tingsrätten bland annat tagit hänsyn till att frihetsberövandet pågått relativt länge, att målsägandena stått under hot under hela frihetsberövandet och att ett av syftena med frihetsberövandet har varit att Kriminalvården skulle släppa de tilltalade fria", skriver tingsrätten i domen.

Foto: Polisen

Gisslandramat vid Hällbyanstalten

För att släppa kriminalvårdarna, en man och en kvinna, krävde de dömda mördarna först en helikopter att fly med.

Om kravet inte uppfylldes hotade de med att skada personalen med vapen i form av tandborstar med rakblad på, enligt förundersökningen som Nyheter24 tagit del av.

De sänkte sedan kraven till 20 kebabpizzor till de intagna på deras avdelning. Pizzorna levererades, och mannen släpptes då. Senare samma kväll släpptes även kvinnan – och det nio timmar långa gisslandramat var över.

Enligt de båda männen tog de gisslan eftersom de var missnöjda med förhållandena på Hällby och därför ville fly därifrån.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!