Stockholm

Pappa åtalas misstänkt för att ha försökt döda sina söner

lycksele
Nu åtalas en man i 50-årsåldern för försök till mord på sina två söner och deras farmor. Foto: Erik Abel/TT

I oktober skakades Lycksele av ett våldsdåd, där två små barn under tio år och deras farmor blev allvarligt skakade. Nu åtalas barnens pappa, som är i 50-årsåldern, för försök till mord. Rättegången väntas inledas den 20 december.


Läs mer

Det var den 18 oktober i år som en kvinna i 65-årsåldern, samt två barn under tio år, skadades svårt i ett brutalt våldsdåd i Lycksele. En man i 50-årsåldern häktades två dagar efter dådet, misstänkt för tre fall av mordförsök på sina barn och sin mamma. Läs mer om det här.

Brotten ska ha skett i familjens bostad i Blåviksjön och mannen har erkänt att han skadat offren. Läs mer om det här.

Mannen i Lycksele åtalas misstänkt för mordförsök

Under torsdagen kom beskedet att mannen åtalas för försök till 


Ett_brott_som_innebär_att_någon_avsiktligt_berövar_en_annan_person_livet.

mord. Enligt åtalet ska mannen ha försökt döda sina barn, åtta respektive fyra år gamla, och sin mamma.

Foto: Erik Abel/TT

Han ska ha utdelat trubbigt våld mot offrens huvuden, och påstås även ha stuckit en kniv i halsen på sin fyraåring. Alla tre offer vårdades för livshotande skador efter dådet, men överlevde. Läs mer om det här.

50-åringen åtalas öven för grovt olaga hot mot en man i 65-årsåldern.

– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Foto: Erik Abel/TT

Då inleds rättegången mot pappan i Lycksele

Han har även genomgått en 


En_psykiatrisk_bedömning_för_att_få_underlag_för_om_den_misstänkta_personen ska_dömas_till_psykiatrisk_vård_istället_för_fängelse._Beslut_om_rättspsykiatrisk_undersökning_fattas_av_domstolen. _En_sådan_får_bara_genomföras_om_den_misstänkta_personen har_erkänt_brottet,_eller_om_bevisningen_är_övertygande.

">rättspsykiatrisk undersökning, enligt pressmeddelandet, där det bedömts att mannen begått de misstänkta gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han under tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning.

Bevisningen som presenteras i åtalet består av förhörsuppgifter och teknisk bevisning och beslag av blodiga tillhyggen i form av kofot, yxa och knivar.

Mannen har inte uttalat om han erkänner eller förnekar brott.

Datum för förhandlingen vid Lycksele 

Tingsrätterna_är_den_första_instansen_inom_det_allmänna_domstolsväsendet._En_tingsrätt_prövar_brottmål_och_tvistemål._Tingsrättens_geografiska_område_kallas_domsaga._Chefen_för_en_tingsrätt_kallas_lagman.

tingsrätt är den 20 och 21 december.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.