En man och en kvinna döms i Sundsvalls tingsrätt för djurplågeri.
En man och en kvinna döms i Sundsvalls tingsrätt för djurplågeri. - Foto: Polisen

Par döms för vanvård av över 80 hundar: ”Hade frätskador"

En man och en kvinna i Gästrikland låste in och vanvårdade minst 80 hundar och ett hundratal höns. Nu döms paret i Sundsvalls tingsrätt för djurplågeri.


Det var i början av september 2019 som polisen upptäckte över 80 vanvårdade hundar och ett hundratal vanvårdade höns i två fastigheter och tre husvagnar i Gästrikland.

I samband med upptäckten greps en man och en kvinna, bägge två i 60-årsåldern. Nära två år senare, i slutet av juli 2021, åtalades paret misstänkta för bland annat djurplågeri, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Nu döms både mannen och kvinnan i Sundsvalls tingsrätt till skyddstillsyn respektive villkorlig dom med böter för djurplågeri.

Tingsrätten: "Hade frätskador av smuts"

I tingsrättsdomen som Nyheter24 tagit del av framgår att flera av djuren tvingats avlivas direkt efter att de hittades. Detta eftersom de var i så pass dåligt fysiskt skick. 

"En av hundarna som avlivades var mager och hade frätskador av smuts och avföring i huden", står bland annat i domen. 

Kastade vedträ mot handläggare: "Fascister"

I samband med att djurskyddshandläggare försökte omhänderta de vanvårdade djuren har kvinnan, enligt tingsrätten, kastat ett vedträ mot dem. Samtidigt ska hon ha kallat dem både "mördare" och "fascister".

Utöver djurplågeri döms kvinnan därför också för förgripelse mot tjänsteman. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!