Måndag 17 Jan
Stockholm

Johanna Möller om mordnatten: "Ingen kommer träda fram"

Johanna Möller
I den nya dokumentären redogör Johanna Möller vad hon hävdar att hon gjorde under mordnatten. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT, TT och pressbild från Viaplay.

Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, dömdes till livstids fängelse för mordet och mordförsöket på sina föräldrar. I en ny dokumentärserie undersöker man om Möller blivit rätt dömd – och låter henne med egna ord berätta om mordnatten. "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna" har premiär på Viaplay den 13 januari.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommarstugemordet i Arboga skapade löpsedel efter löpsedel, där en person hade huvudrollen i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall. Johanna Möller, som fick namnet Arbogakvinnan, dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Här kan du läsa mer om fallet.

Den nu 46-åriga kvinnans pojkvän, Mohammad Rajabi, som knivhögg föräldrarna dömdes till 14 års fängelse mord och mordförsök. Här kan du läsa mer om deras relation.

Johanna Möller. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt domen är det Johanna Möller som kört bilen till föräldrarnas sommarstuga kvällen för dådet, tillsammans med Rajabi, som då ska ha blivit beordrad att genomföra mordet.

Johanna Möller har under åren stått fast vid att hon är oskyldig.

Johanna Möller i ny dokumentär på Viaplay

Arbogakvinnan medverkar, genom intervjuer från fängelset, i dokumentärserien "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna" som hade premiär på Viaplay den 13 januari 2022.

Dokumentären har som syfte att undersöka om hon fått en rättvis rättegång. Flera som arbetade med fallet 2016, och andra advokater som granskar det på nytt, medverkar också.

Mohammad Rajabi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det advokaterna vill belysa är att det inte finns tillräckligt starka bevis för att det var Johanna Möller som körde bilen den natten, och att det istället pekar på att ännu en person varit inblandad. När reportrarna besöker Möller, på kvinnofängelset i Ystad, frågar de henne om vad hon egentligen då gjorde under tiden för mordet.

Johanna Möller: Det här hände under mordnatten

Inledningsvis förtydligar Möller att det är oväsentligt vad hon gjorde kvällen den 3 augusti, då åklagaren endast måste bevisa att hon befann sig i bilen.

Bilden som ska ha använts under mordnatten. Foto: Polisen/TT.

Men när reportern, Anna-Maria Stawreberg, frågar vad hon menar att hon gjorde istället, målas Möllers egna tidslinje upp. Enligt domen ska mordet ha begåtts runt 22.30 – där mammans larmsamtal inkommer cirka kvart över elva.

19.00 Allt börjar med att hon skulle skjutsa Rajabi till Katrineholm men han kommer hem för sent, och lämnar kort därefter Möllers lägenhet.

Cirka 20.0Möllers son kommer hem från en kusin.

21.10 Möller hävdar att hon åkte och handlade fika inför morgondagens resa till Göteborg. Hon tar sig, enligt Möller själv, till två olika Willys som bägge är stängda. Sedan åker hon mot Ica Maxi som har öppet, men väl där upptäcker hon att Mohammad Rajabi tagit hennes visakort.

22.55 Möller återvänder hem.

23.20 Möller går och lägger sig.

– Klockan 23.20 hade Mohammad Rajabi nyss gått ut ur stugan där han har knivhuggit mina föräldrar. Det vet åklagaren, säger Möller i dokumentären.

01.30 Möller vaknar och upptäcker Mohammad, enligt henne själv, som försöker starta tvättmaskinen.

– Jag ser Mohammad i mitt badrum vid min tvättmaskin, och en person till.

Sommarstugan där mordet och mordförsöket begicks. Foto: TT

"Alla är livrädda att bli anklagade"

På frågan om varför hon inte berättat det här tidigare i utredningen svarar Johanna Möller att hon inte vet, men att om hon planerat det här, skulle hon ha skaffat ett bättre alibi.

Under rättegången säger hon även att hon stannat på Statoil för att köpa en cola runt 22.30, då hon hade lite lösa pengar med sig, vilket hon berättar för reportern. Där ska hon nämligen ha träffat en bekant till ett av sina barn, men vem det var vet hon fortfarande inte.

– Jag vet att det var en av deras barndomsvänner, tror jag. Ingen kommer träda fram, för alla är livrädda att bli anklagade.

Dokumentärserien "Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna" finns att se på Viaplay. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela